Copiii plasați la stat sunt ÎNDOPAȚI CU MEDICAMENTE. Noi date ÎNGRIJORĂTOARE arată cum minorii primesc degeaba MEDICAȚIE PSIHIATRICĂ. "Îi lua somnul sau se ridicau în picioare și începeau să meargă prin sala de clasă"

Copiii plasați la stat sunt ÎNDOPAȚI CU MEDICAMENTE. Noi date ÎNGRIJORĂTOARE arată cum minorii primesc degeaba MEDICAȚIE PSIHIATRICĂ. "Îi lua somnul sau se ridicau în picioare și începeau să meargă prin sala de clasă"

Dacă în ultimul timp, jurnalistul Gazetei Sporturilor, Cătălin Tolontan, a făcut foarte multe dezvăluiri legate de sistemul de sănătate din țara noatră, acesta revine cu o nouă anchetă care arată o statistică înfiorătoare.

Pe site-ul jurnalistului, noua anchetă prezintă noi probleme din sistemul de sănătate. Una dintre aceste probleme este situația copiilor plasați la stat.

Se pare că foarte mulți dintre ei, chiar dacă nu au nevoie de medicamente, sunt tratați cu pastile psihiatrice, pentru a „îi liniști”.

Iar statul nu are vreo problemă cu acest lucru, 30% din copiii aflați în centrele de plasament fiind tratați cu medicamentele respective. Astfel, din numărul de 19.333 de copii care erau la data de 31 mai 2016 în centrele statului din România, 5.483 de copii iau medicamente psihiatrice.

În investigația făcută de către jurnaliștii de la GSP, Mirela Neag, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan, se prezintă cazul casei de copii Dacia, din județul Brașov, unde copiii aflați în grija statului sunt îndopați cu medicamente psihiatrice pentru a fi calmați.

Situația este alarmantă, cu atât mai mult cu cât micuții, care nu au nevoie neapărat de acele pastile, sunt într-o stare latentă din cauza „drogurilor” puternice.

„La Dacia, în mod inexplicabil, sunt grupați 12 copii cu tratament psihologic dintr-un total de 28”, se arată pe tolo.ro.

Copiii de vârste fragede ajungeau să adoarmă chiar în timpul zilei, la școală.

Ioan Polexa, de la Centrul de Plasament Dacia, a declarat că o parte dintre copiii care se află acolo au fost aduși acolo din alte locuri, cu schemele de medicație, dar fără dosare sociale, fără istoric și fără dosare medicale.

„– Medicația le-o recomandă, evident, un medic, așa-i? – Da. Copiii au venit cu medicamente şi cu schemele de medicaţie. Ni s-a spus că trebuie să ia aceste medicamente. Dar procedura nu s-a respectat. Au sosit fără dosarele sociale! Nu ştiam istoricul lor, ce probleme au, dosarele medicale şi sociale au ajuns mult mai târziu, prin aprilie-mai, anul acesta”

Unele probleme care apar în timpul medicației sunt hiperactivitate și somnolență. Iar pentru copii, aceste lucruri sunt devastatoare.

Sunt niște copii buni, noi așa îi știam pe cei de la Centrul Dacia. Dar odată cu apariția copiilor noi, educatorii au început să remarce că se ridică şi umblă prin clasă în timpul orelor. Că nu pot să-şi ţină orele.

„-Există confirmări ale unui comportament special? – Părinţii copiilor din sat se plângeau, ameninţau că retrag copiii de la școală. I-am cerut directoarei să ia măsuri. Știu că dînsa a discutat la început la Centrul Dacia. Atunci am aflat că iau medicaţie. Noi nu ne pricepem, nu suntem medici, doar că înainte se comportau ca niște copii normali.

„Am avut câteva cazuri cînd copiii adormeau pe bănci la școală. Ne-am speriat, băleau, nu puteam să-i trezim. I-am chemat pe cei de la Centrul Dacia să vină să îi ia, altădată i-am dus să doarmă la doamna directoare în birou”

De altfel, nu se știe cum se dau aceste diagnostice pentru copii. Un caz special prezentat în ancheta de pe tolo.ro este cea a unui copil în vârstă de doi ani care a fost diagnosticat cu ADHD. Un asemea diagnostic nu este posibil, la vârsta de doi ani.

„E o imposibilitate medicală să stabilești un astfel de diagnostic la doi ani”, spune un psihiatru.

Printre medicamentele pe care aceștia le iau, se află Depakine, Risperidonă, Romparkin, Timonil și Strattera. Toate, foarte puternice și oferite unor copii cu vârste între 10 și 14 ani, cu o greutate între 29 și 65 de kilograme.

Numărul copiiilor care primesc medicamente psihiatrice este mult mai mare în casele speciale de plasament. Acolo, 30% din totarul minorilor sunt sub tratament.

Din 5.959 de copii cu dizabilități, aflați în grija statului, 3.425 primesc tratament psihiatric.