Copiii săraci sau orfani, neglijați! Părinții, în război cu Ministerul

Copiii săraci sau orfani, neglijați! Părinții, în război cu MinisterulLigia Deca. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Copiii săraci sau orfani, neglijați! Părinții, în război cu Ministerul. Aceștia consideră că elevii săraci și orfani sunt marginalizați și neglijați. Ei nu înțeleg nici criteriile de acordare a burselor școlare.

Copiii săraci sau orfani, neglijați! Potrivit unui proiect, elevii cu un singur părinte și cei navetiști ar lua câteva sute de lei pe lună, dacă îndeplinesc câteva criterii stricte. Același document propune burse de 450 de lei pentru primii 30 la sută dintre elevii fiecărei clase care pot fi inclusiv cei cu 5.

O mamă a declarat că nu este normal ca fiul ei să fie tratat diferit doar pentru că este orfan. Aceasta a mai spus că toți elevii merită burse egale.

Laura Vlădeanu, mamă văduvă: „Soțul meu a decedat în urma unui cancer cu evoluție extrem de rapidă. Când s-a întâmplat, băiețelul meu încă nu împlinise 4 ani. Am rămas cu credite la bănci, cu multe cheltuieli, și dacă e să trag linie la final de lună funcționez pe card de credit. Mi s-a părut că s-a dorit să nu se știe, să avem timpul acela să reacționăm. Nu știu, am senzația că vor să facă bani cu această bursă”.

Proiectul a fost pus în consultare publică 10 zile. Mai multe ong-uri pentru copii și familie au protestat împotriva ideii și pentru a le face dreptate elevilor orfani. O petiție lansată de mama a 2 copii, văduvă, a adunat aproape 15 mii de semnături. Aceștia nu consideră că este normal ca doar elevii cu ambii părinți decedați să primească burse sociale.

copii săraci

Copiii săraci sau orfani, neglijați! Părinții, în război cu Ministerul; Sursa foto Dreamstime

Ministerul Educației, luat în vizor de părinți

Ei au mai spus că această mișcare ar fi o gravă încălcare a drepturilor copiilor lor. În forma actuală, propunerea elimină și ajutorul pentru elevii care învață în altă localitate. Până acum, li se deconta transportul. Unele persoane consideră că această decizie ar putea crește riscul abandonului școlar.

Andreea Bujor, Director de Comunicare World Vision: „Atragem atenția că sunt peste 200.000 de elevi navetiști în România. Crește foarte mult, astfel, riscul abandonului școlar. Pentru că, în accest moment, elevii care învață în altă localitate față de cea în care stau, nu mai primesc această bursă socială”.

Ministerul Educațieie este dispus să acorde burse de merit celor din prima treime a fiecărei clase, o altă problemă pentru unii părinți.

Florin Lixandru, Secretar de Stat M.E.: „Dacă vorbim de un elev de la un liceu tehnologic, poate că meritul lui este acela de a obține o medie generală în clasa a X-a de 8,50, față de 7, cât ar fi avut în clasa a IX-a”, potrivit știrileprotv.