Oficialii administrației Trump au insistat în mod repetat asupra faptului că politica de separare a familiei pe care au implementat-o în ultimele șase săptămâni este una umană. Numai că, dincolo de gardurile centrelor se întâmplă lucruri revoltătoare. Copiilor le sunt administrate droguri psihotrope pentru a fi supuşi şi mai uşor de controlat.
Dezvăluirile despre faptul că acei copii sunt drogaţi devin extrem îngrijorătoare. Un copil citat în proces a mărturisit că i se da până la nouă pilule dimineața și alte șapte seara, fără să știe ce pentru ce sunt acele medicamente.
"Organizaţia care se ocupă de copiii separaţi de părinţi, ORR, administrează în mod obișnuit droguri psihotrope fără autorizație legală", se arată într-un memoriu depus în procesul din 16 aprilie. "Când tinerii se opun luării unor astfel de medicamente, asistenţii îi obligă fără consimțământul unui părinte înainte de a administra medicamente copilului și nici nu solicită autoritatea legală de a consimți în locul părinților. În schimb, ORR sau personalul din cadrul unității semnează "consimțământul" de a administra medicamentele psihotrope copiilor aflaţi în acele centre.
Potrivit Huffingtonpost, majoritatea acuzațiilor se referă la Centrul de tratament rezidențial Shiloh din Manvel, Texas. Dar avocații spun că problema este larg răspândită. "Nu se întâmplă doar în Shiloh", a declarat Holly Cooper, unul dintre avocații care reprezintă copiii din litigiul acordului de la Flores.
Un copil, identificat în dosarul aflat pe rol, cu numele Julio Z, a spus că personalul de la Shiloh îl punea la podea și îl obligă să ia medicamente. El a mai povestit cum i s-a deschis gura unui alt copil pentru a fi forțat să înghită o pastilă. Când Julio Z. a încercat să refuze medicamentul, a spus că doctorul l-a ignorat: "Mi-a zis că, dacă nu înghit medicamentul, nu o să pot pleca", potrivit mărturiei din instanţă. "Uneori îmi făceau injecții tot cu forţa", a spus un alt copil, identificat ca Rosa L. " Doi angajați îmi țineau brațele și asistenta îmi făcea injecția." O mamă a unui copil identificată în dosarul instanței ca Isabella M., a declarat că medicamentele erau atât de puternice încât fiica ei a căzut în mod repetat pentru că nu putea merge.
Centrul de tratament Shiloh a refuzat sa comenteze acuzatiile, dezvăluite de HuffPost. Agenția nu a răspuns imediat la apelurile sau e-mail-urile trimise de redacţie.