Evenimentul Zilei > Actualitate > Copiii infectați cu SARS-CoV-2 stau la rând pentru a primi tratament! Nu mai sunt locuri în spitalele de pediatrie
Copiii infectați cu SARS-CoV-2 stau la rând pentru a primi tratament! Nu mai sunt locuri în spitalele de pediatrie

Copiii infectați cu SARS-CoV-2 stau la rând pentru a primi tratament! Nu mai sunt locuri în spitalele de pediatrie

Copiii din România infectați cu virusul SARS-CoV-2 stau la rând pentru a primi tratament, cel puțin așa susținea joi seara medicul Mihai Craiu. Locurile din spitalele de pediatrie sunt limitate, așa că personalul medical este nevoit să selecteze pacienții care au prioritate la internare. El a ținut să precizeze, în declarațiile sale, faptul că părinții micuților infectați fac parte din categoria persoanelor care nu doresc să se vaccineze.

Situația din spitalele de pediatrie din București pare alarmantă. În timp ce pe internet circulă zvonuri cum că paturile de la ATI ar fi, de fapt, libere, joi seara aflăm vești noi despre această situație. Se pare că medicii au ajuns să selecteze care copil are prioritate la tratament, iar regula „primul venit, primul servit” nu se aplică. Toate aceste informații au fost transmise de către medicul pediatru Mihai Craiu, care a ținut să precizeze mai multe aspecte ale problemei destul de grave apărută la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.

„Acum este atât de rău, încât noi, la Institut (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului – n.r.), suntem plini. Etajul de copii cu maladie SARS-CoV-2, ei și părinții lor, e plin. Nu mai avem pe unde să-i punem. Lumea nu realizează că am ajuns în situația de a trebui să ne gândim pe cine trebuie să internăm primul. Evident că nu e nimeni, din punct de vedere moral, atât de stâncă, încât să zică: primul venit, primul internat. Sunt tot felul de emoții, de povești, de pacienți care sunt mai grav, dar am ajuns într-o poziție în care nu e ușor să fii medic de gardă în România astăzi”, a mărturisit medicul pediatru Mihai Craiu, joi seara, la Digi 24.

Conform spuselor medicului, se pare că situația de la Institut nu este una singulară. Toate spitalele de pediatrie din Capitală se confruntă cu supraaglomerarea saloanelor pentru copiii infectați cu Coronavirus. Printre instituțiile menționate se numără și „Grigore Alexandrescu”, la „Gomoiu” etc. Dacă evenimentele prezentate până acum par un scenariu crud, medicul Mihai Craiu susține că perspectivele sunt și mai sumbre.

Părinții care refuză vaccinarea sunt de vină pentru situația creată?

Copiii infectați cu SARS-CoV-2 nu sunt în stare critică. Medicul pediatru susține că persoanele care au nevoie de oxigen nu sunt lăsate să aștepte ore în șir până li se acordă tratamentul necesar. Marea majoritate a minorilor ajunși la spital au forme ușoare, prezentând febră, diaree sau alte simptome specifice virusul venit din China.

„Bine, nu sunt foarte grav bolnavi – noi nu avem voie să-i ținem pe cei de terapie intensivă -, dar au nevoie de ajutor, au febră, au diaree, nu pot să mănânce. Avem în momentul acesta cel mai mic (pacient) un nou-născut, de câteva zile, iar cel mai mare minor are 17 ani – e mama unui alt copil internat, știți că noi suntem campioni în Uniunea Europeană la mame minore. Avem și celelalte mame, care sunt adulți. Nu e bine. Și o să fie din ce în ce mai mulți și, din păcate, unii vor avea nevoie de oxigen, de perfuzie, de medicație specifică”, avertizează doctorul Mihai Craiu.

În declarațiile făcute joi seara, medicul pediatru a ținut să facă precizări legate de unele alegeri ale părinților. El susține că niciunul dintre părinții copiilor infectați nu este vaccinat, așa că ei ar fi motivul principal pentru care micuții au fost infectați. Un copil nou-născut nu a putut merge nicăieri, așa că virusul a fost transmis de la unul dintre părinți. Cu această ocazie, doctorul Mihai Craiu a confirmat sfaturile specialiștilor cu privire la vaccinare, susținând că cea mai bună protecție pentru un copil este ca adulții din jurul său să fie imunizați.