Miercuri, Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege ce permite alocarea fondurilor europene către proiecte destinate copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate. Aceste fonduri pot fi accesate de instituții publice, ONG-uri și culte religioase, cu scopul de a sprijini acești copii.
Camera Deputaților a votat un proiect de lege care completează Legea 272/2004 cu un nou articol, deschizând posibilitatea de alocare a 150 de milioane de euro pentru sprijinirea copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate.
Conform acestui proiect, instituțiile publice locale și centrale, unitățile de învățământ, medicii de familie, spitalele, organizațiile neguvernamentale care se ocupă de protecția copilului și cultele recunoscute vor putea iniția și gestiona proiecte finanțate din fonduri europene în vederea sprijinirii acestor copii.
Sprijin financiar pentru copiii cu părinții plecați în străinătate
În prezent, conform legii, serviciul public de asistență socială și centrul județean de resurse și asistență educațională au obligația de a dezvolta servicii de consiliere pentru copiii care s-au întors în țară după o perioadă de ședere în străinătate alături de părinți, care a depășit un an. Noile prevederi vor deveni aplicabile numai după ce legea va fi promulgată de către președinte și publicată în Monitorul Oficial.
Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii și deputat liberal, unul dintre inițiatorii proiectului de lege adoptat miercuri, afirmă că începând de toamnă, cel puțin 20.000 de copii ai căror părinți lucrează în străinătate vor putea beneficia de sprijinul acordat conform acestei legislații.
„Este un proiect pe care l-am inițiat alături de alți colegi parlamentari pentru că există zeci de mii de copii în România, posibil chiar până la 150.000, cu părinți plecați la muncă în străinătate. Ei au nevoie de un sprijin real în perioada în care nu au părinții lângă ei.
Astfel, prin această lege oferim dreptul instituțiilor publice, școlilor, spitalelor, ONG-urilor și cultelor religioase să atragă finanțări europene și să deruleze programe speciale pentru acești copii”, a scris Raluca Turcan, deputat PNL și ministru al Culturii.
Ce beneficii vor avea copiii fără părinți în țară
Prin intermediul acestor proiecte, copiii vor putea beneficia de o serie de servicii menite să le faciliteze integrarea în mediul școlar și comunitate. Aceste servicii includ suport educațional, asistență psihologică, programe de after-school, consiliere în orientarea vocațională, asigurarea rechizitelor și hainelor necesare pentru școală, precum și alte tipuri de proiecte.
Raluca Turcan a mai subliniat că cei mici care rămân acasă în urma plecării părinților la muncă în străinătate se confruntă cu riscuri precum abandonul școlar, izolarea socială, tulburările emoționale și comportamentale, precum și riscuri pentru sănătate, precum consumul de droguri și alcool.