Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că fiecate stat poate decide dacă va continua să vaccineze grupurile cu risc scăzut, cum ar fi copiii. Specialiștii au declarat că imunizarea împotriva COVID-19 nu mai este esențială la tineri.
Copiii şi adolescenţii sănătoşi s-ar putea să nu mai aibă nevoie de vaccinurile anti-Covid. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a început actualizarea recomandărilor pentru următoarea etapă a pandemiei și a declarat că fiecare stat poate decide dacă va continua să vaccineze grupurile cu risc scăzut.
Copiii sănătoşi cu vârste cuprinse între 6 luni şi 17 ani reprezintă un grup cu prioritate scăzută pentru vaccinare. Riscul ca tinerii să facă o formă gravă a bolii este mult mai mic, potrivit OMS.
„Ţările ar trebui să ia în considerare contextul lor specific pentru a decide dacă vor continua să vaccineze grupurile cu risc scăzut, cum ar fi copiii şi adolescenţii sănătoşi, fără a compromite vaccinurile de rutină, care sunt cruciale pentru sănătatea şi bunăstarea acestui grup de vârstă”, a declarat Hanna Nohynek, preşedintele Grupului strategic consultativ de experţi în imunizare al OMS.
Sfaturile Organizației Mondiale a Sănătății
Organizaţia „îndeamnă ţările care iau în considerare vaccinarea acestei grupe de vârstă să îşi bazeze deciziile pe factori contextuali, cum ar fi consecinţele bolii, eficienţa costurilor şi alte priorităţi de sănătate sau de program şi costurile de oportunitate”, se arată în comunicat.
Cu toate astea, persoanele în vârstă şi grupurile cu risc mai ridicat - inclusiv cele cu afecţiuni de bază - ar trebui să facă rapeluri ale vaccinului anti-Covid într-un interval de şase până la 12 luni, a mai spus OMS.
Ultimul sfat al organizaţiei cu sediul la Geneva vine în contextul în care ratele de vaccinare cu rapel sunt în scădere în diverse ţări, de la China la SUA, doar 16% dintre americani înscriindu-se în ultima campanie de vaccinare, care vizează varianta Omicron.
OMS a declarat că adulții trebuie să înțeleagă că imunizarea este cea mai bună variantă pentru a scăpa de virus. Scăderea cerinţei de vaccinare va avea și consecinţe financiare pentru producătorii de vaccinuri, mai ales Pfizer şi Moderna, potrivit News.