O copie a celebrei lucrări „Salvator Mundi”, una dintre cele 20 copii ale lucrării atribuite școlii lui Leonardo, a fost găsită într-un dulap în Napoli.
O copie după „Salvator Mundi”, găsită. Poliția italiană a descoperit lucrarea de secol XVI, copie după celebra Salvator Mundi a lui Leonardo da Vinci, ascunsă într-o comodă, într-un apartament al unui bărbat în vârstă de 36 ani din Napoli.
Lucrarea de artă se afla în Biserica San Domenico Maggiore, din cadrul Muzeului Doma din Napoli și, cel mai interesant, personalul muzeului nici măcar nu a observat dispariția ei.
Nimeni nu știa că a dispărut această copie a lucrării „Salvator Mundi”
Din cauza pandemiei de coronavirus, „sala unde se păstra pictura nu mai fusese deschisă în ultimele 3 luni”, a declarat procurorul Giovanni Melillo Agenției France Presse.
Nu s-au găsit semne de intrare forțată, fiind încă neclar cum și când s-a sustras lucrarea.
Originalul Salvator Mundi (stânga) și copia furată (dreapta). Lucrarea datează din anii 1508-1513.
„Oricine a sustras lucrarea a făcut-o cu intenție, în urma unei comenzi a unei rețele ce activează în comerțul internațional cu artă”, a adăugat procurorul Melillo.
Proprietarul apartamentului unde a fost găsită lucrarea a fost arestat, după ce acesta a declarat că a cumpărat lucrarea de la un târg.
Povestea lucrării „Salvator Mundi”
Lucrarea „Salvator Mundi” ce a fost furată este una dintre cele aproximativ 20 de exemplare care au supraviețuit trecerii timpului și sunt atribuite școlii lui Leonardo. La fel ca originalul, pictura îl înfățișează pe Isus Hristos care binecuvintează cu mâna dreaptă iar în mâna stângă ține un glob de cristal.
În 2017, Salvator Mundi al lui Leonardo da Vinci a fost vândut la licitație, la casa Christie’s, pentru un preț record de 450 de milioane de dolari, în ciuda îndoielilor cu privire la autenticitatea sa. S-au făcut multe speculații la vremea respectivă, cu privire la adevăratul cumpărător.
Acesta se pare că este Prințul moștenitor Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite.
Opera de artă urma să fie expusă la Muzeul Luvru din Abu Dhabi în septembrie 2018, însă muzeul a anulat acest eveniment fără detalii suplimentare, iar lucrarea nu a fost văzută în public de atunci. Locația ei exactă nu este cunoscută la acest moment și nici confirmate zvonuri despre proprietar.
Copia lucrării „Salvator Mundi”, atribuită lui Gian Giacomo Caprotti
Deși experții nu pot determina fără putință de tăgadă autorul copiei recent recuperate, aceștia cred că cineva din atelierul artistului a creat-o între 1508 și 1513. Site-ul muzeului Doma din Napoli sugerează că studentul Leonardo Girolamo Alibrandi a pictat lucrarea.
Potrivit unui cunoscut restaurator al operelor lui Leonardo, pe de altă parte, lucrarea e atribuită lui Gian Giacomo Caprotti, mai cunoscut sub numele de Salaì, sau „Micul diavol”.
Indiferent de creatorul principal al operei, „o contribuție a maestrului nu poate fi exclusă”, notează muzeul.
Șeful poliției napoletane, Alfredo Fabbrocini a declarat că: „Pictura a fost găsită sâmbătă ca urmare a unei operațiuni ample și de succes a poliției. Descoperirea a fost de mare răsunet și datorită faptului că am rezolvat un caz înainte să devină un caz. Pictura a fost găsită, dar custodele ei nu știa că fusese furată”.