Parlamentarul de Constanţa, Remus Cernea, sesizat de locatarii blocului LV40 de pe bdul Lăpuşneanu, consideră că tăierea copacului, un castan de 30 de ani, care ar optura intrarea în magazinul recent construit la parter, este o “crimă împotriva mediului”. Unul dintre locatari, avocatul Luminiţa Uceanu, a explicat că magazinul de la parter a fost extins pe spaţiul verde, direct peste utilităţile publice, iar proprietarul ar fi deranjat, acum, de existenţa copacului care a ajuns astfel chiar in dreptul scărilor spaţiului comercial. “S-a invocat că acest copac sănătos ar pune în pericol rezistenţa blocului dar nici vorbă de aşa ceva” spune avocata. Ea a precizat că tăierea abuzivă a unui copac se pedepseşte cu amendă între 40.000 şi 70.000 lei,”dar proprietarul nu dă socoteală nimănui”.

Constanţa, oraşul văduvit de spaţii verzi

Remus Cernea susţine că  tăierea a copacului ar fi ilegală şi de aceea a anunţat autorităţile locale şi mass media. “Trebuie să demonstrăm respect pentru copaci, pentru spaţiile verzi. Oricum Constanţa este un oraş văduvit de spaţii verzi, sunt foarte puţine comparativ cu alte oraşe din ţară, şi cu necesarul pentru cetăţenii Constanţei”, a protestat deputatul. Castanul era deja însemnat cu o cruce pentru a ajunge „la tăiere”.  Remus Cernea era dispus să se lege de copac pentru a împiedica tăierea acestuia de către reprezentanţii primăriei. „M-aş fi opus fizic, aş fi stat în faţa lor. Aş fi încercat să protejez copacul cu corpul meu. Poate m-aş fi şi legat de el.Am conştiinţa faptului că tăierea acestui copac ar fi ilegală. În faţa unei ilegalităţi te poţi opune şi cu forţa”, a declarat deputatul.

“Şpăgi” pentru autorizaţii de construcţie, la Constanţa

Şeful Serviciului Spaţii Verzi din primăria Constanţa, George Coman, trimis la faţa locului de către primarul interimar Decebal Făgădău, a lămurit situaţia. “Nu vom executa, abuziv, copacul. Executăm numai acolo unde există cerere şi unanimitate pentru tăierea sau toaletarea copacilor”, a explicat el. Deputatul Remus Cernea are dubii serioase asupra legalităţii construirii magazinului. Constanţa este plină de spaţii comerciale amplasate direct pe spaţiul verde din faţa blocurilor. “S-a vorbit şi despre şpăgi date pentru astfel de autorizaţii de construcţie. Parchetul din Constanţa ar trebui să se uite puţin la cum anume sunt ele autorizate. Sper într-o mutaţie de mentalitate la nivelul primăriei Constanţa astfel încât autorizaţiile de acest gen să nu mai fie date niciodată”, a declarat  Remus Cernea.