Convenţia republicană, în bătaia uraganului

Furtuna Gustav a dat peste cap programul reuniunii din Minnesota, ale cărei lucrări ar putea fi transformate în teledon.

Uraganul Gustav, care deja şi-a făcut simţită prezenţa în sudestul Statelor Unite, a bulversat programul iniţial al Convenţiei Naţionale Republicane, pe care va continua să o afecteze pe întreaga ei durată de patru zile, relatează CNN. Prezidenţiabilul republican John McCain apreciase că ar fi „nepotrivit“ să organizeze o „sărbătoare politică“ în toiul furtunii, motiv pentru care din desfăşurătorul Convenţiei din St. Paul (Minnesota) au fost scoase toate momentele festive, rămânând doar cele pur politice. Convenţia republicană urma să înceapă ieri, aşa cum era prevăzut, la ora locală 15.00 (23.00, ora României), cu o durată redusă dramatic, la numai două ore.

Managerul de campanie al lui McCain, Rick Davis, a spus că felul în care se va desfăşura restul programului va fi stabilit chiar în zilele respective. Este posibil ca lucrările Convenţiei să fie scurtate ori transformate în teledon în beneficiul sinistraţilor. Cert rămâne doar faptul că preşedintele George W. Bush şi vicepreşedintele Dick Cheney nu vor mai apărea la Convenţie. Ultima oară când un preşedinte încă în exerciţiu a ratat cel mai important eveniment cvadrianual al partidului lor a fost în 1968, când Lyndon Johnson a rămas la ferma sa din Texas, în timp ce democraţii s-au reunit în Chicago, Illinois.

Liderul de la Casa Albă a decretat stare de urgenţă în Mississippi, la o zi după ce făcuse acelaşi lucru pentru statele Louisiana şi Texas, dispunând totodată distribuirea de ajutoare federale în regiunile care vor fi afectate de Gustav.

Preşedintele are grijă de Texas

Şeful administraţiei americane se află deja în Texas, unde va superviza coordonarea operaţiunilor de salvare. McCain s-a deplasat în Mississipi, pentru a verifica pregătirile de furtună. Rivalul său democrat Barack Obama s-a declarat gata să activeze o listă de 2 milioane de persoane, care să lucreze ca voluntari sau să contribuie cu donaţii pentru sinistraţi. Obama a spus că nu se va deplasa în statele afectate pentru a nu obstrucţiona în vreun fel autorităţile care gestionează criza.

Aproape două milioane de persoane au fugit din calea uraganului numai din Louisiana, presa americană vorbind despre cel mai mare exod din istoria ţării. Instalaţiile petroliere - platforme de foraj şi rafinării - din Golful Mexic, care asigură un sfert din producţia de ţiţei a SUA, au fost închise aproape complet. Gustav şi-a mai pierdut din intensitate şi a fost clasificat ieri un uragan de categorie 2 (dintr-un maximum de 5), dar deja a provocat moartea a trei persoane, în Louisiana. Trei pacienţi în stare critică au decedat în timpul evacuării lor din spital, a anunţat guvernatorul acestui stat, Bobby Jindal.