Controversele legate de violențele din SUA continuă să facă valuri

Controversele legate de violențele din SUA continuă să facă valuri

Mai mulți politicieni din SUA, republicani și democrați, dar și lideri europeni au criticat dur comentariile președintelui american, care blama „ambele părți” implicate în violențele din Virginia.

Incidentele violente dintre naționaliștii albi și contra-protestatari s-au soldat cu un mort și mai mulți răniți, sâmbătă, după ce o mașină a intrat intenționat în mulțimea care manifesta în Virginia.

Vina ambelor tabere

Președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan (republican), a declarat: „Supremația albilor este respingătoare. Nu poate exista ambiguitate morală”. Donald Trump a condamnat grupările care susțin supremația albilor, luni, dar marți și-a schimbat reacția inițială. Marșul de extremă dreapta a fost organizat în semn de protest față de propunerea de demontare a statuii unui general al Confederației, din Războiul Civil din SUA, generalul Robert E Lee.

„Cred că vina aparține ambelor tabere”, le-a spus Trump jurnaliștilor, într-o conferință de presă, la New York. „Am avut o grupare, de o parte, care era rea. Am avut alt grup, de cealaltă parte, care a fost, de asemenea, foarte violent. Nimeni nu vrea să spună asta. O spun eu chiar acum. Există două părți ale acestei povești”, a declaratTrump.

El l-a condamnat pe șoferul mașinii care a intrat în protestatari și a ucis-o pe Heather Heyer (32 de ani), rănind alte 19 persoane. Dar a adăugat că printre cei care au mărșăluit în apărarea statuii se aflau „mulți oameni buni” și a întrebat dacă statuile lui George Washington sau Thomas Jefferson ar trebui și ele distruse, pentru că aceștia au fost stăpâni de sclavi.

Consilieri, derutați

Comentariile sale pare că i-au prins  nepregătiți pe oficialii de la Casa Albă, unul dintre ei declarând ulterior că subiectul conferinței de presă trebuia să fie infrastructur, nu altceva. Associated Press a scris că noul șef al Administrației Prezidențiale, John Kelly, nu l-a privit deloc pe președinte, când acesta vorbea, iar secretara pentru relații cu presa, Sarah Huckabee, încerca să-și facă semne din priviri cu alți consilieri, în timp ce una dintre tinerele angajate rămăsese cu gura căscată.

Reacții la Londra și Berlin

Premierul britanic, Theresa May, consideră că nu se poate pune semnul egalității între fasciști și opozanții acestora. „Nu văd nicio similitudine între cei care promovează opinii fasciste şi cei care li se opun. Cred că este important pentru toţi cei în poziţii de răspundere să condamne opiniile de extremă dreaptă”, a spus ea. Ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, a afirmat că nimeni nu ar trebui să „trivializeze antisemitismul sau rasismul neonazist”.

Mesaje pe Twitter

Senatorul republican Marco Rubio a scris pe Twitter: „Important ca națiunea să audă că președintele a descris evenimentele din Charlottesville drept ceea ce sunt: un atac terorist al suprematiștilor albi”. Senatorul republican Dean Heller a scris, la rândul său: „Rasismul, ura și violența ca mijloace de forță sunt de neacceptat. Nu este loc pentru ele în această țară”. Senatorul Orrin Hatch a precizat: „Ar trebui să-i spunem răului pe nume. Fratele meu nu și-a dat viața luptând contra lui Hitler pentru ca ideile naziste să rămână nepedepsite, aici, acasă”. Și o republicană din Camera Reprezentnanților, Ileana RosLehtinen, care se retrage la finalul acestui mandat, a scris pe Twitter: „Să dai vina pe ambele părți pentru Charlottesville?! Nu. Să revenim la KKK, nazism și suprematiști albi? Pur și simplu nu!”.

Ne puteți urmări și pe Google News