Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) ar putea fuziona. Subiectul a fost discutat la începutul lunii mai, la ședința Consiliului Rectorilor.
Inițiativa de a uni cele două instituții a venit din partea rectorilor, care au argumentat decizia prin necesitatea de a consolida sectorul educațional și a fi mai competitivi atât în interiorul țării, cât și pe plan internațional.
„Reieșind din situația pe care toată lumea o cunoaște, nu este un secret situația demografică, potențialii studenți, tendințele pe plan regional, inclusiv faptul că pentru ca o universitate să atragă studenți, trebuie să aibă o reputație înaltă, o vizibilitate inclusiv internațională.
Pentru ca să atragi studenți internaționali e nevoie de resurse și capacități. În acest context, noi discutam cu domnul rector Șarov, ca o idee, de ce nu, să inițiem un proces de fuziune, dar nu prin absorbție, ci o fuziune ca între două universități prietene. Avem o colaborare de mai mulți ani și ne-am complementa unii pe alții. Astfel s-ar forma o universitate comprehensivă care ar fi mult mai rezilientă, inclusiv la fluctuația pe piața forței de muncă, la diverse provocări și crize”, a declarat rectorul UTM, Viorel Bostan, citat de moldpres.md.
Argumentul adus de rectorul USM
Rectorul USM, Igor Șarov, a declarat că tendința UTM de a deveni o universitate comprehensivă este lesne de înțeles. „Cifrele care au fost prezentate ne arată o scădere dramatică a numărului de studenți pe care îi avem și atunci cei doi rectori pornesc dintr-o perspectivă în care nu ne interesează funcția de rector, dar să construim ideea și să demonstrăm că asta o să fie benefic pentru oameni, pentru colectivele pe care le conducem. Trebuie să discutăm și să expunem anumite viziuni”, a precizat Igor Șarov.
Fuzionarea care stârnește controverse
Pe de altă parte, fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a spus că fuzionarea USM și UTM va duce la lichidarea celorlalte universități din țară, la emigrarea tinerilor către universitățile străine și suprapoluarea Chișinăului.
”Dacă se va comasa aceste doua universități UTM și USM care va fi o aventură, va fi un punct final pentru învățământul din Republica Moldova, al doilea pas va fi lichidate și alte universități publice, pentru că care îi va fi sensul de exemplu să fie universitate la Cahul cu câteva mii de studenți. Aceste perturbări din învățământul superior stimulează tinerii noștri să plece din țară.
Din cauza acestor acțiuni negândite, tinerii vor vrea să învețe în altă țară. Tinerii vor emigra în Chișinău și satele vor rămâne depopulate”, a declarat Corneliu Popovici, citat de noi.md.
Subiectul privind posibilitatea fuzionării celor două instituții urmează a fi discutat în cadrul comunităților universitare.