Evenimentul Zilei > Actualitate > Control cu surprize! Ministerul Sănătății sesizează DNA după ilegalităţile descoperite la Spitalul Județean Târgu Mureș
Control cu surprize!  Ministerul Sănătății sesizează DNA după ilegalităţile descoperite la  Spitalul Județean Târgu Mureș

Control cu surprize! Ministerul Sănătății sesizează DNA după ilegalităţile descoperite la Spitalul Județean Târgu Mureș

Ministerul Sănătăţii sesisează Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu ilegalităţile descoperite în Spitalul Judeţean Târgu Mureş.

Controlul efectuat în luna mai, de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, scoate la iveală o serie de ilegalităţi grave făcute de personalul SCJU Tg. Mureş.

Licitaţii în favoarea Hexi Pharma şi fonduri europene redirecţionate

Din comunicatul emis de MS, se arată că la Spitalul Judeţean Târgu Mureş, în cadrul licitaţiilor publice,  firmele erau eliminate prin aplicarea unor standarde suplimentare ,, Achiziția de dezinfectanți în anul 2016 s-a făcut prin licitație deschisă, în cadrul căreia a fost restricționată artificial participarea firmelor ofertante în favoarea companiilor Hexi Pharma și Al Carina. Metoda folosită a fost introducerea unor standarde de calitate suplimentare în mod eronat și nejustificat, standarde care nu se aplică produselor achiziționate. Câteva exemple: la achiziția de dezinfectanți de suprafețe au fost menționate standarde specifice sistemelor apoase sau instrumentarului medical; la achiziția de dezinfectanți de nivel înalt pentru suprafețe critice prin ștergere au fost introduse standarde specifice dezinfectanților industriali".

De altfel, modernizarea ambulatoriului SCJU Tg. Mureș cu finanțare din fonduri europene (Programul Operațional Regional) are mai multe nereguli constatate în urma controlului ,,O parte a instrumentarului achiziționat și recepționat nu era utilizat la data controlului. Inspectorii au găsit aparatura sigilată pentru secțiile de chirurgie ortopedie pediatrică și pentru sala de aplicare de ghips, în timp ce personalul folosea în continuare un instrumentar uzat și necorespunzător. Corpul de control a desigilat instrumentarul și a dispus folosirea acestuia. În proiect și în caietul de sarcini sunt specificate 14 cabinete medicale care urmau să fie modernizate cu fondurile europene. Cu toate acestea, controlul a identificat alte două cabinete (planificare familială și reumatologie) care au fost dotate cu aparatură deși nu erau cuprinse în proiect sau în documentația de licitație", trasmite Ministerul Sănătăţii.

În urma celor constate, raportul Ministerului Sănătăţii este înaintat Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru analiza unor eventuale fapte de natură penală.