Primele contribuții mărite la Fondurile de Pensii Private Pilonul II au atins 4,75% din venitul brut lunar, cu o sumă totală încasată în luna ianuarie de 1,45 miliarde RON, stabilind astfel un record istoric absolut pentru acest sistem.
Suma înregistrată în prezent este cu 50% mai mare decât cea din martie 2023, cu 30% peste nivelul obișnuit al unei luni recente (ianuarie 2024), și dublă față de contribuțiile lunare înregistrate în fondul de pensii private acum doar patru ani.
Fondurile din Pilonul II ating un nou record în contribuții
„Au intrat contribuțiile mărite la 4,75% la Pilonul II!”, a scris Mihai Bobocea, purtător de cuvânt APAPR (Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România), a scris, pe LinkedIn.
De asemenea, acesta a venit cu o serie de clarificări legate de contribuția la Pilonul II.
Astfel, suma înregistrată în martie 2024 este de 1,45 miliarde RON, stabilind un nou record istoric absolut pentru sistem.
Totodată, numărul salariaților pentru care s-au primit contribuții a rămas relativ constant în ultimele luni. Totul fără vreun impact statistic semnificativ provenit din zona IT, a mai punctat Mihai Bobocea.
Din 1 ianuarie 2024, contribuția virată către Pilonul II a crescut de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar, în conformitate cu angajamentele României față de Uniunea Europeană prin PNRR.
Cu toate acestea, sumele ajung efectiv în fonduri după aproximativ 50 de zile.
Peste opt milioane de români sunt înscriși la fondul de pensii private
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat în 2023 un randament mediu ponderat de 17,94%, cea mai ridicată performanță anuală înregistrată de sistem până în prezent.
Această performanță a depășit cu peste 10 puncte procentuale rata inflației pe parcursul anului 2023.
De asemenea, activele nete administrate de Pilonul II au atins un nivel record de 126,7 miliarde RON (echivalentul a 25,5 miliarde EUR), înregistrând o creștere semnificativă de 31,4% față de sfârșitul anului 2022.
În fondul de pensii private sunt înregistrați 8,1 milioane de români, ceea ce reprezintă majoritatea populației active a țării.
Dintre aceștia, peste patru milioane contribuie regulat, lună de lună. Fondurile din Pilonul II reprezintă al doilea cel mai valoros activ financiar al populației, imediat după depozitele bancare, conform financialintelligence.ro.