Contractele de închiriere vor trebui înregistrate obligatoriu la ANAF. Riscurile la care se expun proprietarii și chiriașii

Bloc. Sursa: Pixabay

Proprietarii care nu-și vor înregistra contractele de închiriere la ANAF, începând cu anul viitor, riscă sancțiuni. Mai mult aceștia nu-și vor putea trage la răspundere chiriașii pentru diferitele stricăciuni pe care le-ar provoca în imobilul închiriat. Ȋnregistrarea unui contract de ȋnchiriere la ANAF, pentru un imobil devine obligatorie începând cu anul viitor.

Contractele de închiriere vor trebui înregistrate obligatoriu, la ANAF, începând cu anul viitor. Deși măsura nu este pe placul unor dintre proprietarii de locuințe, încălcarea legii aduce o serie de sancțiuni. Mai mult, înregistrarea la ANAF a contractului de închiriere vine și cu o serie de beneficii în special legate de despăgubirile pe care le-ar putea obține proprietarul în cazul unor stricăciuni produse de chiriași.

Conform unui studiu realizat de agenția imobiliară Kastel Group, doar 33,7% dintre chiriașii români știu că au contractul de ȋnchiriere ȋnregistrat la Administrația Financiară. Alți 34,9% declară că au un contract nedeclarat, ori o proprietate ȋnchiriată mascat, sub forma unui comodat sau în baza unei înțelegeri verbale.

„Piața imobiliară se poate dezvolta doar dacă se bazează pe corectitudine și respectarea legii. Le spunem asta din start tuturor clienților și colaboratorilor noștri. Lucrăm cu juriști și experți financiari care ne ajută să ȋi informăm ce obligații legale au și care sunt consecințele ȋncălcării lor. Din păcate, ultimul studiu Kastel ne-a demonstrat că piața continuă să rămână ȋntr-o zonă gri și că mai este multă educație de făcut la acest capitol”, spune Christian Tudorache, CEO și cofondator Kastel Group, conform adevarul.ro.

Riscurile la care se expun proprietarii

În foarte multe cazuri, proprietarii, dar și chiriașii evită încheierea unui contract în formă scrisă pentru a eluda plata impozitelor obținute din chirii. Pe de altă parte, proprietarii se expun unor riscuri care nu trebuie neglijate.

„În lipsa unui contract scris, proprietarul nu va putea demonstra obligațiile pe care chiriașul și le-a asumat și, pe cale de consecință, nu va putea dovedi eventualele pretenții față de acesta. Problemele pe care proprietarul le poate întâmpina în lipsa unui contract de închiriere în formă scrisă pot fi legate de: refuzul de plată a chiriei, plata unei chirii mai mici decât cea convenită, imposibilitatea controlării modului de folosire a imobilului, imposibilitatea controlării duratei contractului, imposibilitatea perceperii de penalități de întârziere la plata chiriei”, a precizat avocatul Doru Neamțu.

Potrivit spuselor sale, în lipsa unui contract de închiriere nu va exista nici un proces verbal de predare primire a imobilului, astfel încât la restituire, chiriașul va putea contesta orice pretenții ale proprietarului legate de starea imobilului sau de dotările acestuia. Proprietarul nu va putea executa silit chiriașul pentru recuperarea eventualelor chirii restante sau pentru acoperirea eventualelor daune.

Proprietarii pot fi acuzați de evaziune fiscală

Totodată, proprietarul ar putea ajunge să răspundă penal pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală și a refuzului de a declara veniturile obținute. În această situație, organele de cercetare penală pot fi sesizate chiar și de către chiriaș.

„Legea prevede sancțiuni extrem de aspre pentru astfel de fapte, respectiv închisoarea de la doi la opt ani și interzicerea unor drepturi sau amendă penală. Individualizarea pedepsei se realizează în funcție de valoarea prejudiciului, precum și de momentul și condițiile în care acesta este acoperit”, a mai spus Doru Neamțu.

Riscurile la care se expune chiriașul

Trebuie spus că nici chiriașul nu este tocmai interesat să protesteze în cazul în care proprietarul nu încheie un contract în formă scrisă. Chiriașii se tem, mai ales că ar putea fi obligați să plătească o chirie mai mare. Ȋnsă, și acesta se poate expune unor abuzuri, precum evacuarea forțată ȋnainte de termenul agreat și fără preaviz.

De asemenea, fără un contract scris, poate fi impusă o majorare nejustificată, unilaterală a chiriei, dar și impunerea unor costuri despre care nu s-a discutat inițial, imputarea unor deficiențe preexistente ale spațiului, vizite neanunțate, chiar și sechestrarea sau însușirea bunurilor sale.