Bani de la stat pentru acești proprietari de terenuri. Dacă vă încadrați, puteți primi 456 euro/hectar timp de 20 de ani. Ce trebuie să faceţi

Bani de la stat pentru acești proprietari de terenuri. Dacă vă încadrați, puteți primi 456 euro/hectar timp de 20 de ani. Ce trebuie să faceţi

Proprietarii de terenuri agricole pot beneficia de o schemă de ajutor în valoare de 456 euro/hectar timp de 20 de ani, implementată de Ministerul Mediului prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a crește numărul de noi suprafețe împădurite.

Așadar, ​proprietarii de terenuri care decid transformarea acestora în păduri noi vor primi anual o primă anuală în valoare de 456 euro/ ha timp de 20 de ani. Potrivit ministrului Tanczos Barna, beneficiarii vor fi finanțați în proporție de 100% din fondurile de la Ministerul Mediului, pentru înființarea pădurii și îngrijirea ei în primii ani de la înființare.

„Trebuie să recunoaștem că a lipsit prea mult din legislația țării noastre motivația transformării terenurilor din România în cât mai multe păduri”, a declarat Barna Tanczos, ministrul Mediului.

Ce trebuie să facă proprietarii de terenuri pentru a lua acești bani de la stat

Schema de plată de 456 euro/hectar se va aplica pe o perioadă de 20 de ani, timp în care beneficiarul va fi obligat să păstreze pădurea.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Una dintre cele mai importante scheme de ajutor din PNRR, gestionată de Ministerul Mediului, este împădurirea celor 56.000 de hectare de terenuri improprii pentru desfășurarea unor activități agricole sau silvice până acum.

Avem această schemă de finanțare, care dincolo de crearea pădurilor standard, am modificat legislația astfel încât să putem finanța și crearea de perdele forestiere. Pentru agricultori, sunt convins că este o oportunitate mare, pentru că pot crea acele perdele forestiere care să asigure un microclimat propice pentru agricultură în zonele unde sunt foarte multe probleme din cauza secetei, din cauza vânturilor.

Aceste modificări legislative permit ca deținătorul terenului, cu orice titlu, să aplice pentru aceste scheme de finanțare, indiferent dacă vrea să înființeze o pădure sau o perdea forestieră. Condițiile pentru a crea o perdea forestieră sunt prevăzute în legislația în domeniu”, a mai spus ministrul.

Pe lângă plantare, trebuie să și îngrijești plantația timp de 5-7 ani, în funcție de specie

Ministrul Mediului a mai subliniat faptul că acești bani nu se dau oricum, ci trebuie îndeplinite niște condiții pe parcursul acestui program de finanţare.

„Finanțarea este 100%, indiferent dacă aplică o persoană fizică, o societate comercială, un UAT, o primărie; finanțarea este 100% atât pentru pădure, cât și pentru perdeaua forestieră. Această finanțare se întinde pe mai mulți ani, pentru că pe lângă plantare, trebuie să și îngrijești plantația timp de 5-7 ani, în funcție de specie. Dincolo de crearea pădurii, finanțăm timp de 20 de ani menținerea acestei păduri. Practic, sechestrarea carbonului se finanțează printr-o schemă de finanțare din fondurile de gaze cu efect de seră.

Avem la dispoziție acești bani și vom putea plăti 456 euro/hectar/an, primă de sechestrare de carbon pentru fiecare hectar de pădure creat. Nicio pădure nu produce în primele decenii, astfel încât am creat o nouă schemă de finanțare, aprobată prin Ordonanță de Urgență, care va crea un pod peste această perioadă de 20 de ani, astfel încât fermierul care transformă un teren agricol de categoria a patra, a cincea, în teren forestier, să aibă un venit sigur garantat de 456 euro/hectar/an”, a declrat recent Tanczos Barna.

Dacă pădurea dispare în cei 20 de ani, proprietarul trebuie să returneze banii

Până la sfârșitul anului 2023, România are obligația să realizeze lucrări de împădurire și reîmpădurire pe o suprafață de 25.000 ha, iar în perioada 2024-2026 are obligația să realizeze alte 31.700 ha lucrări de împădurire și reîmpădurire, în conformitate cu prevederile PNRR.

Din acest motiv, ministrul Mediului avertizează: „Un lucru foarte important este că nu avem condiția intabulării terenului în prealabil. Toate programele de împădurire au eșuat din cauza faptului că sunt foarte puține terenuri intabulate care pot fi împădurite, motiv pentru care mergem pe același principiu ca la APIA.

Deținătorul legal al terenului poate să facă această plantare, poate să beneficieze de subvenție, cu condiția să păstreze timp de 20 de ani pădurea. Dacă între timp acea pădure dispare, beneficiarul va trebui să returneze toți banii”, a concluzionat Tanczos Barna, potrivit mmediu.ro.