Evenimentul Zilei > Actualitate > CONTRACTELE de deszăpezire, LA CONTROL. Prefecții, președinții de CJ și primarii sunt SOMAȚI să publice TOATE DOCUMENTELE încheiate de CNADNR și de autoritățile locale
CONTRACTELE de deszăpezire, LA CONTROL. Prefecții, președinții de CJ și primarii sunt SOMAȚI să publice TOATE DOCUMENTELE încheiate de CNADNR și de autoritățile locale

CONTRACTELE de deszăpezire, LA CONTROL. Prefecții, președinții de CJ și primarii sunt SOMAȚI să publice TOATE DOCUMENTELE încheiate de CNADNR și de autoritățile locale

Ca urmare a dispoziției Primului-ministru, Dacian Cioloș, astăzi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a condus ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU). Pentru evaluarea gradului de pregătire a autorităților pentru perioada de iarnă, în cadrul unei videoconferințe, oficialul MAI le-a cerut prefecților din întreaga țară să publice pe paginile proprii de internet o situație cu toate contractele de deszăpezire care sunt în derulare.

În cadrul  ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a cerut ca, până miercuri, 9 decembrie a.c., la nivelul fiecărui județ, instituțiile prefectului să publice pe paginile proprii de internet o situație cu toate contractele de deszăpezire care sunt în derulare, pe toate cele trei palierele: cele încheiate de CNADNR pentru drumurile naționale, europene și autostrăzi, cele încheiate de Consiliile Județene pentru drumurile județene și cele încheiate de către primării pentru drumurile comunale. 

Anunțul făcut  în cadrul videoconferinței cu prefecții a fost făcut ca urmare a deciziei primului-ministru de asigurare a transparenței activității autorităților publice, transmite MAI.

În comunicatul transmis EVZ, MAI arată că în urma informărilor făcute de reprezentanții ministerelor și instituțiilor publice cu competențe în domeniu, s-a constatat că de la ultima întâlnire a Comandamentului de iarnă, gradul de pregătire a autorităților pentru perioada de iarnă este mult îmbunătățit, fiind înregistrate progrese importante.  

MAI precizează, de asemenea, că potrivit prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 925/2006, pentru aplicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2006 privind achizițiile publice, la finalizarea contractelor, autoritățile contractante sunt obligate să transmită Agenției Naționale pentru Achiziții Publice documentele constatatoare privind modul de îndeplinire a obiectivelor, în acest mod fiecare autoritate urmând să știe care sunt operatorii economici care nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale. Conform acestei prevederi legale, operatorii care nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale pot fi excluși de la participarea la alte proceduri de achiziție privind deszăpezirea. 

Pentru buna funcționare a CNSSU, la nivelul MAI, pe perioada de iarnă, permanența va fi asigurată la nivel de ministru și secretari de stat, ministrul afacerilor interne solicitând ca și la celelalte ministere și autorități din teritoriu, permanența să fie asigurată la nivel de conducere.  

La ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență au participat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, secretari de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, prefecții, șefii structurilor din cadrul MAI, precum și reprezentanții instituțiilor publice centrale și locale cu atribuții în domeniu.