Oficiali ai Depratamentului de Stat au declarat că România se află într-o fază foarte avansată de negocieri cu Washington-ul, în ceea ce priveşte achiziţionarea rachetelor Patriot.
Modelul de rachete Patriot, precrum şi radarele sau echipamentele auxiliare sunt de ultimă generaţie.
Contractul nu va avea şi componenta de tip offset, au mai spus reprezentanţii DOS pentru Q Magazine. Potrivit legii, contractele de offset trebuie să se încheie pentru o valoare echivalentă cu 80% din valoarea contractului de achiziție.
Ministrului Apărării, Adrian Ţuţuianu, a spus miercuri că autoritățile române sunt la nivelul de analiză a ofertelor pe care le are în privința achiziționării rachetelor Patriot, inclusiv din alte ţări, lucru care se află în contradicţie cu ceea de rerezentanţii americani au declarat.
„Legat de anunţul făcut de Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate, la momentul acesta suntem într-o etapă intermediară. Pentru a finaliza discuţiile este nevoie de aprobarea Congresului şi, sigur, de discuţii cu cei care sunt implicaţi în acest proiect”, a declarat Adrian Ţuţuianu.
Valoarea contractului negociat este de 3,9 miliarde de euro şi cumprinde următoarele achiziţii: șapte radare AN/MPQ-65, șapte stații de control a angajării AN/MSQ-132, treisprezece grupuri antena-catarg, 28 lansatoare M903, 58 rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T), 168 rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3), șapte generatoare de energie electrica EPP III, echipamente de comunicații, unelte si echipamente de testare, echipament de, sprijin, generatoare manuale si documentație tehnica, echipament de instrucție, piese de schimb.
Sistemul Patriot, dorit de România, este dotat cu rachete de ultimă generaţie construite, în special, împotriva celor balistice.