Într-un an în care companiile și-au redus activitatea, nu pot lua credite de la bănci, iar guvernul a majorat contribuțiile sociale, Adrian Cucu, comisarul general al Gărzii Financiare, se așteaptă să aibă mai mult de lucru.
În perioade de criză economică, firmele sunt tentate să păstreze mai mulți bani lichizi și, astfel, apar mai multe fraude.
Pentru a evita conflictele cu Fiscul, Cucu le recomandă firmelor să-și plătească impozitele. Iar ca să iasă cu bine din această perioadă dificilă, șeful Gărzii Financiare îi sfătuiește pe comercianți să-și analizeze și să-și asume cu responsabilitate riscurile pe care le au în activitate, precum și să aibă curaj să aleagă noi oportunități. „Probabil, trebuie să scadă volumul de import de produse de un anumit tip de lux și să crească importul, comerțul sau producția de produse de o calitate rezonabilă cu un preț mai scăzut”, a declarat acesta pentru EVZ.
Comisarul general a observat deja reducerea activității la o serie de întreprinderi mari, precum și scăderea achizițiilor de mărfuri din statele UE.
Mai multe controale cu aceiași comisari
Anul trecut, comisarii in stituției au dat mai puține amenzi decât în 2007. Aceasta deoarece ei s-au concentrat mai mult decât anii trecuți pe cercetarea infrac țiunilor economice, explică șeful Gărzii Financiare. În consecință, numărul sesizărilor penale a depă șit 4.000 anul trecut, cu aproape 50% mai multe decât în 2007. Iar valoarea prejudiciilor descoperite și stabilite de comisari a fost cu aproape o treime mai mare decât în 2007.
Potrivit lui Cucu, inspectorii se confruntă tot mai des cu firme care depun la Parchet sesizări penale invocând presiuni sau abuzuri în serviciu în timpul controalelor. Aceste plângeri ajung la procurori înainte să fie adunate și depuse în instanță probele care dovedesc frauda. Cu toate că numărul controalelor a crescut cu peste 200 în ianuarie 2009 față de aceeași lună a anului trecut, numărul angaja ților a ră mas neschimbat. „Personalul nu este suficient. În momentul de față, avem 1.805 pos turi, din care sunt ocupate 1.386”, afirmă Cucu.
BILANȚ
Veniturile la buget au scăzut în ianuarie
Veniturile colectate de Agenția Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la buget au scăzut, în ianuarie, cu peste 7% față de prima lună a anului trecut, ajun gând la 13,5 miliarde de lei. În ianuarie 2008, ANAF a adunat la bugetul de stat din taxe, impozite și accize, precum și la bugetele de sănătate, pensii și șomaj aproape 14,6 miliarde de lei.
Potrivit reprezentanților ANAF, principalele cauze care au dus la scăderea încasărilor sunt impactul crizei financiare în economia românească și înăsprirea condițiilor de creditare. În plus, durata mare a accesării împrumuturilor, garanțiile cerute, precum și dobânzile şi costurile bancare cu mult mai mari au influențat negativ contribuabilii la buget.
RISCURI
Anul muncii la negru și al contrabandei cu țigări
Adrian Cucu, șeful Gărzii Financiare, este pregătit ca anul acesta să crească munca la negru și vânzările ilegale de țigări, alcool și carburanți.
EVZ: Garda Financiară are un plan de măsuri special pe care să-l aplice în 2009? Adrian Cucu: Ne concentrăm pe principalele riscuri din această perioadă: sustragerea de la plata accizelor, comercializarea ilicită de carburanți, tutun, băuturi alcoolice, sustragerea TVA de la importurile de bunuri de consum. Constat deja că a explodat comercializarea de țigări de proveniență ilicită. Probabil că se va intensifica și munca la negru.
Ce activități vă așteptați să apară în această perioadă de criză? Mă aștept la mai multe contrafaceri și la mai multă contrabandă cu tutun, cu uleiuri minerale, la intrări de produse din import de proastă calitate, dar ieftine, care se vor vinde în mod ilicit. Pe fondul unei perioade în care veniturile sunt mai mici și populația este tentată să plătească mai puțin, este foarte posibil să înflorească din nou afacerile la margine de stradă, unde se vinde mai ieftin o marfă de calitate îndoielnică.
Cum îi verificați pe subordonați să nu comită abuzuri în controale? Când constat că agentul comercial are o cantitate de marfă neevidențiată și insist să văd documentele atunci și nu peste trei zile, acela nu este un abuz. Controlul trebuie făcut energic, dar civilizat și legal. Dar există și nemulțumiri legate de lipsa de tact, comisari aroganți, excesul de zel în controale. Însă, în 2008, nu am avut niciun caz de corupție anchetat de organele penale. Aș vrea ca legea să-mi dea mai multe competențe pentru controlul propriului personal.