CONTRABANDA CU ȚIGĂRI crește în ANII ELECTORALI. Asemănări IZBITOARE cu ALEGERILE din 2009

CONTRABANDA CU ȚIGĂRI  crește  în ANII ELECTORALI. Asemănări IZBITOARE cu ALEGERILE din 2009

În cadrul unei întrevederi care a avut loc la sediul Direcției Generale a Vămilor, prilejuită de semnarea protocolului de colaborare dintre marile companii din industria tutunului și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), directorul Corporate&Regulatory Affairs, BAT România, Adrian Popa a declarat că nivelul contrabandei cu țigări a crescut, anul acesta, ca și în anul 2009, atunci când au fost alegeri prezidențiale. „Nu este întâmplător”, susține reprezentantul companiei.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a semnat, joi, un Protocol de colaborare cu fiecare dintre marile companii din industria tutunului: British American Tobacco – BAT, Japan Tobacco International – JTI şi Philip Morris International – PMI, în vederea combaterii comerţului ilegal cu ţigarete.

Pierderi de 70 de milioane de euro

Invitați să ia cuvântul, reprezentanții companiilor producătoare de tutun au precizat că nivelul contrabandei, în acest an, a crescut, de la circa 14 la sută, cât era anul trecut, la 17 la sută. „Fiecare punct procentual înseamnă o pierdere de 40 de milioane de euro la bugetul statului”, a punctat Gilda Lazăr, directorul de comunicare al JTI. Cifra reprezintă o analiză a fenomenului la nivel național, deși, susțin reprezentanții DGV, nivelul contrabandei la frontier cu Moldova, de exemplu, a scăzut cu 8 la sută. La rândul său, Adrian Popa a spus că aceste pierderi, generate de concurența neloială, pot avea consecințe și asupra locurilor de muncă, a bugetului pentru sănătate etc..„Cauza poate fi și una politică. Nu este întâmplătoare creșterea aceasta într-un an electoral, așa cum s-a întâmplat și în anul 2009. Atunci, leul s-a depreciat, costul accizelor au crescut, iar în ianuarie 2010 prețul țigaretelor a avut cea mai mare creștere. O treime din țigările de contrabandă proveneau, atunci, din Ucraina, o treime din Moldova iar o treime erau fabricate clandestin. Anul acesta sperăm să reducem acest fenomen”, a detaliat Adrian Popa. Gilda Lazăr a adăugat că, în parteneriat cu autoritățile române, să fie redus nivelul contrabandei până la 10 la sută. „Ar însemna 80 de milioane de euro în plus la buget”, a precizat reprezentantul JTI.

Investiții în câinii anti-tutun

Pe acest fond, au subliniat reprezentanții marilor companii, s-a investit, masiv, în combaterea fenomenului. Astfel, ANAF, prin DGV, a primit 250 de autoturisme de teren iar, mai recent, vameșilor li s-au asigurat achiziționarea, instruirea și întreținerea de câini specializați în detectarea produselor din tutun. În baza protocoalelor semnate, din anul 2005 încoace, JTI a finanțat un program de instruire a 28 de echipe canine, a spus Gilda Lazăr. Mai recent, aceeași companie a contribuit și la dotarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova cu șase echipe canine. „Numai anul acesta ne-am ocupat de cumpărarea și întreținerea a zece echipe canine”, a adăugat Gilda Lazăr.

Traficul ilegal afectează pensile și salariile

„Obiectivul  ANAF este acela de a asigura o mai bună colectare a taxelor, în scopul creșterii veniturilor la bugetul de stat, astfel încât autoritățile să poată redirecționa banii către proiecte vitale pentru economie și societate, investiții în infrastructură, sectoare economice profitabile, să asigure sumele necesare pentru plata salariilor și pensiilor, precum și un  mediu economic corect și echitabil pentru toți contribuabilii și actorii economici”, a spus președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu. La rândul lui, vicepreședintele ANAF și coordinator al DGV, Romeo Florin Nicolae a spus că „documentele semnate astăzi deschid o nouă perspectivă a dezvoltării și cooperării cu marii producători de țigarete”. „Comercianții legali vor plăti mai mult statului, dacă vânzările lor sunt mai puțin afectate de comerțul ilegal cu produse din tutun”, a adăugat Nicolae.

Aproape 50 de milioane de țigarete, confiscate în două luni

Prioritatățile DGV rămân, în continuare, combaterea traficului illegal cu țigarete, produse energetic și alcool, a aprecizat Claudiu Ardeleanu, directorul general al DCV. Acesta a precizat că, în acest fel, se urmărește creșterea încasărilor la bugetul de stat al României, dar și al Uniunii Eropene (UE). „Urmărim și protejarea consumatorilor, având în vedere că produsele ilicite nu sunt conforme cu legislația UE, privind produsele din tutun. Spre exemplu, lipsesc avertismentele de pe pachetele de țigări care atenționează asupra riscurilor la care se expun fumătorii”, a spusArdeleanu. Oficialul DGV a adăugat că un rezultat important al cooperării între vameși și producătorii de țigarete a fost acțiunea derulată, în luna iulie, la granița româno-moldovenească, împreună cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova. În acea lună, contrabanda a scăzut cu 8 la sută, în regiunea Nord-Est. În perioada iulie-august, lucrătorii DGV au descoperit aproape 50 de milioane de țigarete traficate illegal a căror valoare depășește șase milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 34 la sută, față de aceeași perioadă a anului trecut.