PSD ar putea forța demiterea ministrului Energiei, Virgil Popescu, ajutând opoziția să treacă moțiunea simplă pe care urmează să o depună la Camera Deputaților. Conform unor scenarii vehiculate de surse politice, moțiunea are șanse să treacă, în condițiile în care PSD ar lipsi de la vot. Doar că, într-o astfel de ipoteză, situația din coaliția de guvernare va deveni și mai tensionată. De altfel, declarațiile ministrului Muncii, Marius Budăi, cu privire la creșterea pensiilor și a salariului minim, a stârnit numeroase reacții de indignare în PNL.
PSD a pus de mai multă vreme tunurile pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe care îl condideră principalul responsabil pentru crizele gazelor naturale și a energiei electrice. PSD și-a exprimat în mai multe ocazii punctul de vedere, deloc măgulitor cu privire la competența lui Virgil Popescu și la activitatea acestuia.
PSD a declanșat în ultimele luni un veritabil atac la adresa ministrului PNL al Energiei, pe care îl face responsabil pentru creșterea prețurilor la energie, liberalizarea pieței și absența măsurilor de protecție a populației și a economiei. Vicepreședintele PSD Mihai Tudose este unul din social-democrații care au cerut explicit remanierea ministrului PNL.
Pe de altă parte, PNL a încercat să echilibreze situația lansând atacuri la adresa ministrului Finanțelor Publice, Adrian Câciu, iar mai nou la adresa lui Marius Budăi, titularul portofoliului de la pensii și protecție socială.
Scenariul pentru demiterea lui Virgil Popescu
Un nou scenariu se conturează, în ultimele zile, cu privire la posibilitatea demiterii lui Virgil Popescu. PSD ia în considerare, conform unor surse politice, să ajute opoziția cu moțiunea simplă îndreptată împotriva ministrului PNL, chiar dacă va duce la o nouă dispută în coaliția de guvernare.
Acest lucru s-ar putea întâmpla în condițiile în care USR va depune la Camera Deputaților o moțiune simplă îndreptată împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. Potrivit informațiilor furnizate de sursele politice, la momentul votului pe moțiune, ar fi suficient ca deputații PSD să lipsească din sală. Într-o astfel de situație, moțiunea inițiată de USR are mari șanse să treacă la vot.
Iar Virgil Popescu ar fi obligat să demisioneze, așa cum prevede cutuma parlamentară în astfel de cazuri.
Până la acel moment mai este vreme și se mai pot face multe aranjamente și calcule politice. Un astfel de demers, din partea PSD ar reprezenta o declarație de divorț pe față în coaliție. E greu de crezut că PNL va înghiți așa ceva și va merge mai departe, în alianța cu social-democrații, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Liberalii nu cred în astfel de scenarii
De altfel, liberalii nu dau prea mult credit unei asemenea ipoteze. Ei sunt siguri că PSD nu își dorește să iasă de la guvernare, cel puțin pe moment. Astfel, o mișcare împotriva lui Virgil Popescu ar putea aduce o replică pe măsură din partea premierului Nicolae Ciucă.
Acesta ar putea demite unul sau chiar mai mulți miniștri social-democrați. Însă, tensiunile din coaliție ar crește, iar stabilitatea guvernării va fi pusă sub semnul întrebării.
O moțiune simplă nu atrage după sine demiterea ministrului, ci reprezintă un semnal politic adresat Guvernului de către Parlament.
Coaliția la un pas să explodeze
Situația în coaliție a devenit și mai încinsă, după ce ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a anunțat că PSD dorește majorarea pensiilor cu 10% și a salariului minim până la 3.000 de lei. Afirmațiile sale, susținute de PSD, i-au iritat pe liberali care spun că așa ceva nu s-a discutat în coaliție. Aceștia au fost prinși pe picior greșit, dat fiind că, indiferent de problemele cu care se confruntă, nu pot refuza o astfel de măsură.
„Atenția principală a fost în primul rând către cei care muncesc și către părinții și bunici. Vom propune majorarea salariului minim până la 3.000 de lei, 2.800 vor fi taxați, iar 200 de lei rămân netaxați. Toate acestea de la 1 ianuarie, acum se gândesc bugetele, acum trebuie să avem aceste discuții. Încercăm să nu mai existe sărăcie în muncă. Într-o lună de zile, 100.000 de contracte part-time au fost transformate în contracte cu normă întreagă”, a declarat Marius Budăi, într-o conferință de presă la Neptun.
Liberalii Alina Gorghiu și Dan Vîlceanu s-au arătat indignați și au cerut remanierea lui Marius Budăi, însă Nicolae Ciucă a fost mult mai rezervat. Întrebat dacă ministrul Budăi urmează să fie sancționat, Ciucă a precizat că „sunt decizii și măsuri pe care le voi lua”.
„Eu sunt convins că domnul Budăi știe foarte bine ce scrie în fișa postului guvernului și ce scrie în fișa postului ministrului Muncii. Atunci când venim cu astfel de propuneri, cel puțin în ceea ce privește majorarea salariilor și a pensiilor, trebuie să aibă în vedere că era obligatorie consultarea Consiliului Național Tripartit și o discuție în coaliție. Toate aceste chestiuni le vom clarifica. Este vorba de responsabilitate, este vorba de ceea ce oamenii așteaptă de la noi, să știe că guvernul este în stare să ia măsuri reale și nu vorbe. Aici discutăm de ce facem, nu de ce vorbim”, a spus prim-ministrul.