Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Contraatacul „Ciumei Roșii”. Cum încearcă PSD să bage Pandemia în campania electorală
Contraatacul „Ciumei Roșii”. Cum încearcă PSD să bage Pandemia în campania electorală

Contraatacul „Ciumei Roșii”. Cum încearcă PSD să bage Pandemia în campania electorală

PSD a început să anunțe noi nume pe listele de candidați la parlamentare. Surprize-surprize în vremuri de pandemie, ar putea remarca cineva. Așa este. Iată câteva dintre ele.

Două mișcări spectaculoase a făcut PSD în pregătirea alegerilor parlamentare: a eliminat de pe liste personaje care erau asociate cu perioada descrisă de Iohannis & Co. ca fiind Ciuma Roșie și a început promovarea unor persoane cu un CV profesional real și impresionant. Cea mai vizibilă schimbare s-a produs la București, unde se încearcă repararea dezastrului de la locale, pierderea sectoarelor fiind mai mult decât îngrijorătoare. Nu vor mai prinde un nou mandat de parlamentar personaje precum Viorica Dăncilă, Carmen Dan, Șerban Nicolae, Liviu Pop, Eugen Nicolicea, Florin Iordache, ca să dau câteva exemple de persoane cu notorietate.

Ei vor fi înlocuiți cu o nouă garnitură de rectori, medici, oameni de afaceri. Ce s-a văzut până acum denotă o strategie înțeleaptă, o primenire a cadrelor pe care PSD nu a mai experimentat-o din 2004, mandatul lui Adrian Năstase. Prezența doctorilor Adrian Streinu-Cercel și Alexandru Rafila pe locuri eligibile în Capitală este o mișcare inteligentă a președintelui PSD Marcel Ciolacu, de fapt, doar jumătate îi aparține, Gabriela Firea fiind cea care l-a promovat pe Adrian Streinu-Cercel.

Dar, indiferent cine a gândit-o, mișcarea este deșteaptă. Aduce în dezbaterea publică problema gestionării pandemiei, scoțând-o din mermeleala politică și ducând-o în sfera specialiștilor. Acolo PNL va trebui să vină cu altceva decât mult-uzații Raed Arafat sau Nelu Tătaru. Ceea ce va fi destul de complicat, dar nu imposibil, deși primele semnale indică o atrofiere a simțului pericolului dinspre zona liberală. Pare din ce în ce mai evident că PNL se va mulțumi cu scorul de la alegerile locale, fără să simtă nevoia să vină cu ceva proaspăt.

Un alt nume interesant este cel al lui VoicuVuscan, managerul Elit, cel mai mare producător de mezeluri din Transilvania. Mi s-a părut că văd mâna lui Vasile Dâncu aici, dar surse din PSD m-au lămurit că m-am înșelat. Într-adevăr Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD, s-a implicat. Dar doar cât să-și asigure un loc pe lista de la Senat-Cluj. O întreprindere curajoasă pentru că acolo PSD a luat la alegerile locale un scor de 7 la sută, care nu prea îl califică pentru un loc în Senat. Deci va trebui să tragă foarte tare ca să reușească! De altfel, Vasile Dâncu pare extrem de preocupat de acest lucru, în așa măsură încât Programul de Guvernare al PSD nu este făcut, ca și până acum, de Consiliul Național, ci de un grup din partid coordonat de Marcel Ciolacu. Nu pentru că și-a dorit, ci pentru că altfel rămânea fără…

Tot la capitolul „Reușite” aș mai adăuga ceva. Mi se pare că din ce în ce mai mult Marcel Ciolacu are un real ajutor din partea lui Sorin Grindeanu, un bun și credibil comunicator, una din marile greșeli ale lui Liviu Dragnea fiind războiul cu fostul prim-ministru.

Trăgând linie, aș putea spune că PSD pare să intre pe o traiectorie corectă, atât din perspectiva țintei în alegerile parlamentare, cât și a așteptărilor electoratului. Ceea ce va face bătălia mult mai interesantă! Sau mai sângeroasă…

 

Publicat in categoriile: Opinii, Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: