Continuă ofensiva diplomatică a Turciei

Sursa: arhiva EVZ

Până în 2020, Turcia a fost nevoită să mențină relații tensionate cu multe țări în politica externă. În timp ce se lupta în aceste zone tensionate, în mod normal a crescut și numărul celor care îi erau ostili.

În ciuda presiunilor din toate părțile, Turcia a ieșit mai puternică în urma operațiunilor din Siria, apoi Libia și apoi Karabah. În ultimii doi ani însă, am văzut mai multe ofensive diplomatice în locul operațiunilor militare. Recent, președintele Erdoğan a efectuat o vizită în Arabia Saudită și a început procesul de normalizare cu această țară. Anterior, a fost normalizarea cu Emiratele Arabe Unite. Acum se spune că Israel și Egipt sunt următorii.

Pentru a înțelege ce se întâmplă cu adevărat, este mai bine să privim imaginea generală, dincolo de relațiile bilaterale cu aceste țări. Dacă privim la scară largă în loc să ne gândim „cu cine am avut o problemă și de ce ne normalizăm acum”, putem atât să explicăm mai bine cauzele acestui proces, cât și să facem estimări mai realiste pentru viitor.

Pentru Turcia, 2012-2020 a fost o perioadă cu tensiuni, deoarece politicile regionale ale SUA au lăsat un mare vid de putere la granițele Turciei. Turcia era cel mai proeminent actor din regiune la acea vreme. SUA doreau să folosească Turcia în scopul propriilor interese. Când Turcia s-a împotrivit, SUA au vrut să alinieze Ankara, forțând-o. Nereușind, au făcut tot posibilul pentru o schimbare a puterii în Turcia, inclusiv printr-o lovitura de stat. SUA au sprijinit elementele anti-turcești din regiune. Multe țări au crezut că Turcia va slăbi și au vrut să transforme acest lucru într-o oportunitate. Din acest motiv, au existat tensiuni grave în multe domenii pe care Turcia le-a descris drept priorități vitale.

Timp de 8 ani, Turcia a realizat cu succes un lucru în privința căruia puțini îi dădeau o șansă. În pofida SUA și a Rusiei, Turcia și-a construit o zonă sigură în Siria. Purtând un război serios în Libia, ea și-a garantat drepturile în estul Mediteranei. Ea a arătat că se poate afirma în Karabah. Războiul din Ucraina a întărit viziunea asupra noii puteri și capacități ale Turciei. De fapt, Turcia a devenit un actor mai eficient decât multe țări europene datorită greutății sale specifice.

Între timp, multe țări au văzut că SUA nu sunt preocupate să le apere, că le-ar putea fi ostile dacă este necesar și, chiar dacă nu ar fi ostile, le-ar putea sacrifica așa cum au făcut cu Ucraina. Acesta este motivul pentru care Turcia a devenit un model și a devenit clar pentru toată lumea că a fi ostil față de Turcia va face mai mult rău decât bine. În viitorul apropiat, vom vedea mult mai bine efectele acestei interpretări. Turcia va dezvolta relații cu actorii din regiune pe baza propriilor priorități. Ea va face din câștigurile sale în domeniul securității elementul central al politicii sale externe, scriu cei de la Sabah. (RADOR)