CONT SEPARAT pentru TVA. O nouă măsură pentru REDUCEREA EVAZIUNII FISCALE

CONT SEPARAT pentru TVA. O nouă măsură pentru REDUCEREA EVAZIUNII FISCALE

Ilan Laufer, noul ministru al Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat alansat o nouă provocare pentru firmele care activează în România. Acestea vor trebui să creeze, de la 1 septembrie, un cont separat pentru TVA, intitulat „Split VAT”, prin care statul roman va urmării reducerea evaziunii fiscale pe acest tip de taxare.

În opinia lui Laufer statul colectează, în prezent TVA doar în proporție de 73-74%.

„Un alt element foarte important care va intra în vigoare de la data de 1 septembrie este un cont dedicat TVA. Pentru cei care sunteți plătitori de TVA, statul român dorește să reducă evaziunea pe TVA și, în acest moment, pierdem anual undeva între 16 și 20 de miliarde de lei ca și impact. Dorința este ca, de la 1 septembrie acest an, să se creeze un cont separat de TVA care se va numi Split VAT. Veți avea un cont de unde veți lucra cu TVA-ul atunci când achiziționați sau când faceți plăți, dar din acel cont nu veți putea să retrageți banii. Aceștia vor fi blocați pentru transferul de TVA către furnizor sau către stat”, a declarat Laufer.

În ceea ce priveşte programul Start-Up Nation România acesta se dovedeşte a fi unul de succes. De la lansarea lui și până la sfârşitul săptămânii trecute, un număr de 3.172 de antreprenori au depus planuri de afaceri pentru acest program. Sesiunea de înscriere se va termina pe 14 iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialii anunţă că acesta este şi motivul pentru care s-a realizat un nou cadru instituțional pentru sprijinirea IMM-urilor, atragerii de investiții și promovării exportului, inclusiv pentru implementarea Programului „Start-up Nation – România”, adaptat așteptărilor mediului de afaceri, a fost stabilită Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern.

Prin acesta se stipulează că înfiinţarea agențiilor regionale este una dintre măsurile din Programul de Guvernare care contribuie la stimularea mediului de afaceri la nivel regional. Noul cadru instituțional presupune o extindere a atribuțiilor, dar și o creștere a capacității de a răspunde nevoilor antreprenorilor având în vedere că, pentru anul 2017, se estimează peste 10.000 de antreprenori care vor beneficia de programele naționale pentru IMM-uri. Prin comparație, în anul 2016, oficiile teritoriale pentru IMM-uri au verificat, contractat, decontat și monitorizat un număr de 990 de beneficiari.

Noile agenții vor avea inclusiv atribuții în ceea ce privește atragerea de investiții și promovarea exporturilor.

Practic, prin actul normativ se înființează nouă agenții teritoriale în București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Târgu Mureș și Timișoara, care să poată pune în aplicare programele de sprijinire a înființării și dezvoltării de întreprinderi mici și mijlocii, inclusiv Start-up Nation - România, lansat în 15 iunie 2017.

Cele nouă agenții vor fi înființate prin reorganizarea celor opt oficii teritoriale pentru IMM-uri și își vor desfășura activitatea în subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. În plus față de arhitectura instituțională de acum, va fi înființată o agenție în București, care va prelua de la Oficiul teritorial pentru IMM-uri Ploiești activitatea pentru zona Capitalei și Ilfov.