Consumul zilnic de cafea vă poate crește durata de viață? Iată ce spun cele mai recente cercetări

Sursă: Yap Kee Chan | Dreamstime.com

Probabil ați auzit de numeroasele beneficii ale consumului de cafea. Nu lipsesc studiile de cercetare care atestă beneficiile uneia (sau a două sau trei) căni de bucurie în fiecare zi.

Unele dintre beneficiile studiate includ reducerea riscului de:

Parkinson

Diabet de tip 2

Boli de inima

Cancer de prostată

Melanomul

Depresie și sinucidere

Ciroză hepatică

Cancer de ficat

Dar știați că aceasta îți poate crește durata de viață? Asta au anunțat recent oamenii de știință din spatele unui nou studiu.

Deci, ce este atât de special la cafea? Cum este capabilă să ne reducă riscul de a muri din cauza atâtor de multe boli? Să începem.

Ce știm despre cafea

Cafeaua este de fapt un amestec complex de peste 1.000 de substanțe chimice diferite. Poate reprezenta o provocare pentru oamenii de știință să stabilească care dintre acești constituenți oferă beneficiile de sănătate ale cafelei. De fapt, cafeaua a avut un trecut în carouri. Unele dintre numeroasele sale substanțe chimice au fost identificate ca fiind posibil cancerigene - în 1991, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a inclus cafeaua pe o listă de posibili cancerigeni. Cu toate acestea, cafeaua a fost ulterior exonerată și eliminată din acea listă infamă.

Cafeaua este considerată a fi benefică prin următoarele mecanisme:

Antiinflamator

Rezistență redusă la insulină

Cantități mari de antioxidanți care pot preveni sau întârzia deteriorarea celulelor

Lignani, care perturbă creșterea și răspândirea celulelor canceroase

Acid clorogenic, care scade nivelul zahărului din sânge

Ce arată cercetarea?

Cel mai nou studiu din Annals of Internal Medicine a analizat obiceiurile de consum de cafea de la peste 170.000 de persoane din Regatul Unit cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani și le-a urmărit în medie șapte ani. Cercetătorii au descoperit că cei care au băut între 1,5 și 3,5 cești de cafea pe zi au avut cu 16 până la 21% mai puține șanse de a muri din cauza mortalității de orice cauză, cauzate de cancer și de boli cardiovasculare în timpul perioadei de studiu decât cei care nu consumau cafea.

Acesta nu este primul studiu care analizează reducerea mortalității prin consumul zilnic obișnuit de cafea. Un studiu publicat în 2015 în revista Circulation a urmărit peste 200.000 de participanți timp de 30 de ani. Cei care au băut 3 până la 5 căni de cafea pe zi au avut cu 15% mai puține șanse de a muri din toate cauzele de mortalitate, inclusiv boli cardiovasculare, boala Parkinson și sinucidere. Un studiu mai recent din 2018 a urmărit peste 500.000 de participanți pe parcursul a 10 ani. Comparativ cu cei care nu consumau cafea, participanții care consumau 6 până la 7 căni pe zi au avut un risc cu 16% mai mic de deces prematur.

În toate studiile, beneficiul s-a bucurat de cei care au băut atât cafea cu cofeină, cât și cafea decofeinizată – din nou, sugerând că beneficiul este din multitudinea de substanțe bioactive din cafea, spre deosebire de cofeină.

Asocierea nu înseamnă neapărat cauzalitate

Principala concluzie din toate aceste studii este că datele demonstrează o asociere între consumul zilnic de cafea și un risc redus de a muri, dar ar trebui să ne amintim că o corelație între două lucruri - în acest caz, cafeaua și scăderea mortalității - nu înseamnă neapărat că există o cauzalitate directă. Ceea ce nu știm cu adevărat este cât de mult din reducerea mortalității se datorează cafelei în sine, în ciuda numeroaselor sale beneficii cunoscute și a acestei asocieri puternice.

Acest nou studiu este în concordanță cu ce s-a găsit într-o meta-analiză din 2019 – care este unul dintre cele mai puternice studii de cercetare bazate pe dovezi. Această meta-analiză a examinat 40 de studii diferite care au inclus 3,8 milioane de participanți. Cercetătorii au descoperit că un consum moderat de cafea (2 până la 4 căni/zi) a fost asociat cu o mortalitate redusă de toate cauzele în comparație cu cei care nu beau cafea. Acest beneficiu a fost observat indiferent de vârstă, greutate, consumul de alcool sau fumat, precum și de cantitatea de cofeină prezentă în cafea.

Trebuie totuși să ținem cont de faptul că participanții la studiu despre consumul de cafea ar putea avea mulți alți factori de stil de viață care contribuie la reducerea mortalității, cum ar fi o dietă mai sănătoasă sau o rutină regulată de exerciții fizice. De exemplu, cercetătorii presupun ipoteza că băutorii obișnuiți de cafea vor opta mai probabil pentru o ceașcă de cafea față de un aport de cofeină mai bogat în zahăr dintr-o băutură energizantă sau un suc.

Concluzia este că noul studiu este în concordanță cu mai multe studii care arată o asociere puternică între consumul zilnic moderat de cafea (mai mult de 1 cană/zi) și reducerea deceselor din multe cauze. Dacă bei deja cafea zilnic – care conține cofeină sau decofeinizată – este grozav! Cu toate acestea, nu înlocui exercițiile zilnice și o dietă sănătoasă! Dacă vă obțineți cofeina din băuturi energizante, luați în considerare trecerea la o ceașcă de cafea, dar optați să nu adăugați mult zahăr sau frișcă la cafea căci ați putea reduce beneficiile.