Marea Britanie. Studiu despre zahăr. Taxa pe industria băuturilor răcoritoare din Regatul Unit, o taxă pe zahăr, a dus la o scădere semnificativă a consumului zilnic de zahăr la copii și adulți în ultimele 12 luni. Doar zahărul din băuturile răcoritoare reprezintă peste jumătate din acest total, însă aportul zilnic total de energie din zaharuri libere este în continuare mai mare decât procentul de 5% recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, în special în rândul copiilor, este legat de un risc mai mare de creștere în greutate, diabet de tip 2, boli coronariene și deces prematur.
Nou studiu despre taxa pe zahăr
Pentru a evalua impactul taxei asupra consumului total de zahăr, cercetătorii s-au bazat pe 11 ani de răspunsuri la ancheta anuală reprezentativă la nivel național privind dieta și nutriția din Regatul Unit. Ei au examinat modificările absolute și relative ale aportului total de zaharuri dietetice libere din toate alimentele, din băuturile răcoritoare combinate și, separat, numai din băuturile răcoritoare. Aportul de proteine a fost utilizat ca element de comparație, deoarece ar putea fi în continuare afectat de factori precum creșterea prețurilor la alimente.
Aportul zilnic de zahăr a scăzut
Rezultatele arată că, după anunțarea taxei pe zahăr din 2016, zaharurile libere consumate din toate băuturile răcoritoare s-au redus la jumătate la copii și au scăzut cu o treime la adulți, comparativ cu perioada anterioară anunțului. Mai mult de jumătate din acest total a provenit numai din băuturi răcoritoare, reprezentând aproximativ 3 g/zi (reducere relativă de 23,5%) la copii și aproximativ 5 g/zi (reducere relativă de puțin sub 40,5%) la adulți. Aportul de proteine a rămas stabil atât la copii, cât și la adulți.
Care e explicația
Aportul de energie din zaharuri libere ca proporție din energia totală consumată nu s- a modificat semnificativ în urma introducerii taxei, ceea ce sugerează că oamenii nu și-au modificat substanțial dietele prin înlocuirea cu alimente și băuturi mai zaharoase. Scăderea consumului de zaharuri libere observată la nivelul întregii diete sugerează că și consumul de zaharuri libere din alimente a scăzut încă din 2008, posibil din cauza semnalelor de sănătate publică care au urmat anunțului, potrivit medicalxpress.