Preparatele pe bază de pește trebuie incluse în dieta noastră zilnic, susține medicul neurochirurg Vlad Ciurea, care a explicat și care sunt beneficiile consumului, dar și care sunt cele mai sănătoase specii.
Acesta este apreciat pentru conținutul său bogat în vitaminele A, D, E și B12, și minerale esențiale precum fosforul, iodul și potasiul, fiind o sursă valoroasă de grăsimi sănătoase.
Ce beneficii are consumul de pește asupra creierului
Doctorul Vlad Ciurea a subliniat că proteinele esențiale pentru sănătatea creierului sunt furnizate de pește. Varietățile marine sunt cele mai benefice pentru funcționarea creierului, deoarece conțin proteine și acizi grași Omega-3 care se potrivesc perfect cu structura cerebrală și activitatea sinaptică.
Printre recomandările sale de pește se numără somonul, peștele marin și peștele sălbatic.
„Peștele marin, în special somonul sălbatic, nu cel de crescătorie, este considerat cel mai bun. Peștii activi, răpitori, sunt mult mai benefici pentru creier decât cei statici.
Cantitatea de proteine din acești pești este ideală pentru celula nervoasă. Aceste lucruri sunt dovedite”, a adăugat medicul despre consumul de pește, în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.
România a început să renunțe din ce în ce mai mult la carne
Medicul a mai evidențiat că românii au început ca în ultima perioadă să renunțe din ce în ce mai mult la carne și să consume preparate pe bază de pește și mai multe legume.
Potrivit medicului Vlad Ciurea, adoptarea unei diete bogate în pește și legume reprezintă o îmbunătățire semnificativă în sănătatea publică.
De exemplu, somonul, pe care îl găsim cu ușurință în magazine, reprezintă o excelentă sursă de acizi grași omega-3 cu lanț lung, precum acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).
O porție de 100 de grame din acest tip de pește de crescătorie furnizează 2,3 grame de acizi grași omega-3 cu lanț lung, în timp ce aceeași cantitate de somon sălbatic conține 2,2 grame.