Camera Deputaților va discuta în dezbatere publică un proiect care se referă la legalizarea consumului de marijuana, în scop medical.
Cunoscutul doctor psihiatru Gabriel Diaconu spune că legalizarea acestui drog, pentru consumul medical, este o decizie care trebuie asumată de Statul Român.
”O eventuală legalizare a marijuanei cere o muncă minuțioasă a comunității medicale din România cât privește croiala șleaului pentru folosirea judicioasă a acestei plante întru ameliorarea vieții bolnavului, a suferindului”, susține Diaconu.
Doctorul psihiatru a mai spus că va participa la dezbaterea de la Camera Deputaților unde își va prezenta punctul de vedere, împreună cu alți medici de la Ministerul Sănătății.
”Sunt absolut sigur că nivelul discuțiilor, oricât am vrea să fie ridicat academic, științific și bazat pe dovezi, va aluneca – probabil - în derizoriu. M-am obișnuit de ani buni că, de fapt, România se comportă juvenil cu subiecte pe care nu le stăpânește”, mai scrie Diaconu.
Folosirea de marijuana în medicină
Psihiatrul este pentru ca acest drog să fie legalizat, dar în condiții foarte stricte. Mai mult, decizia trebuie să fie asumată de toate instituțiile statului, Ministerul Sănătății, de Interne sau de Justiție.
”Sunt unul dintre cei care consideră că folosirea marijuanei ar trebui să fie în general legală, reglementată, iar în particular – privind uzul medical – aplicată judicios și controlată terapeutic. Asta nu înseamnă că nu înțeleg pericolele, limitele dar, și mai mult, dificultățile sistemice de-a implementa o astfel de măsură”, a mai scris Diaconu.
Când ceva este interzis, tot timpul se găsesc soluții
În provincia canadiană Quebec, vânzarea de tutun a fost interzisă tinerilor, drept pentru care aceștia au migrat spre consumul de marijuana. Doctorul Diaconu crede efectul a fost unul nespecific.
”Pur și simplu piața ”plăcerii” are oportunism, ca și piața consumului social recreațional. La fel de adevărat este că, ne-reglementat, consumul tinde să cauzeze consecințe nefaste în proporție mai mare în țările unde infrastructura medicală e cuprinsă mai degrabă în versantul juridic, decât terapeutic, al problemei”, a mai spus Diaconu.
Ce afecțiuni de pot trata cu marijuana
Consumul de marijuana pentru tratarea unor afecțiuni medicale , crede Diaconu, nu a fost suficient studiat. Cu toate astea, medicul psihiatru mai spune că există suficiente informații legate anumite boli, unde a fost administrat acest drog.
”În terapia durerii, în sindroamele distonic-diskinetice, în epilepsie, în sindroamele abdominale de cauză diversă, în sindroame hipo-anabolice, și lista poate să continue, tendințele actuale sunt de investire a pacientului cu autonomie privind auto-dozarea, sau auto-micro-dozarea, medicației pentru o mai bună calitate a vieții”, a mai scris Diaconu.