Toate pietele vor avansa, iar firmele vor avea profituri mai mari.
Cine va castiga odata ce restrictiile pe planul creditarii vor fi ridicate: magazinele in care bunurile se pot cumpara in rate, firmele care vand autovehicule si proprietarii de imobile vechi sau noi. Acestia s-ar situa pe planul al doilea, primele pe lista fiind societatile ce finanteaza achizitiile: bancile, institutiile nebancare ce dau credite, societatile de leasing.
Bunuri: piata creste pana la 10%
Piata bunurilor de consum va creste la nivel global cu 5-10%, ne-a declarat presedintele Altex, Dan Ostahie. Unele segmente ale pietei ar putea creste de patru-cinci ori, in timp ce altele ar putea scadea. „Eliminarea restrictiilor va duce clar la o crestere a creditului si a consumului”, spune Ostahie, fara a se lansa in estimari referitoare la contributia creditului la cresterea intregii piete. Aproape jumatate din vanzarile Altex au avut in spate anul trecut credite.
Retailerii cauta deja produsele de creditare care sa le faca vanzari dupa relaxarea conditiilor de creditare. „Se lucreaza la un produs care va fi lansat in magazine in cel mult doua luni”, afirma presedintele Altex. Pe ce se vor baza noile produse? „Pe loializarea clientilor, mai ales pe segmentul celor bun-platnici”, raspunde Ostahie. Cu alte cuvinte, istoricul debitorului incepe sa aiba importanta la obtinerea imprumuturilor.
Companiile pot utiliza informatiile pe care le au deja despre clientii vechi, dar si baza de date a Biroului de Credit. Ultima institutie are deja datele despre clientii bun-platnici a opt banci, care au o cota de piata cumulata de 30a.
Vanzarile auto iau viteza
Conditiile in care clientii bancilor si cei ai companiilor de leasing vor achizitiona masini in rate vor fi mult mai accesibile. Sefii companiilor de leasing au anuntat deja ca avansul va fi mai mic, iar ratele vor putea fi mai mari, in functie de client.
„Avansul va tinde sa scada, dar nu mai jos de 10%. (...) In ceea ce priveste gradul de indatorare, BCR Leasing va analiza diferentiat clientii persoane fizice in functie de venituri, bonitate. In functie de acestea, se va ajunge la grade de indatorare pana la 50-60% din veniturile clientului”, ne-a declarat presedintele si directorul general al companiei, Claudiu Stanescu.
Se scumpesc casele?
Analistii imobiliari au anuntat deja ca locuintele se vor scumpi odata ce creditele ipotecare vor putea fi luate mai usor. Scumpirile au fost prognozate in primul rand pe segmentul apartamentelor cu preturi de pana la 70.000 de euro, deoarece acestea sunt cele mai accesibile pentru buzunarul cumparatorilor.
„Cand BNR a luat masurile de temperare a creditelor, multi au zis ca imobilele se vor scumpi. Acum, cand BNR ridica restrictiile, ei spun tot ca se vor scumpi. Sunt cei ce viseaza sa se scumpeasca casele”, afirma Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Potrivit acestuia, banca centrala nu se asteapta ca dupa eliminarea restrictiilor sa apara mari modificari pe piata consumului si pe cea piata imobiliara.
Pe segmentul locuintelor noi exista o tendinta de crestere a preturilor generata de marirea preturilor de constructie si de scumpirea terenurilor, si nu de faptul ca BNR va renunta la restrictii, ne-a declarat Razvan Jelesneac, manager de comunicare la Eurisko. „Este o tendinta de crestere, dar este limitata de puterea de cumparare”, a adaugat Jelesneac. In consecinta, odata ce clientii-target vor putea obtine credite mai mari, dezvoltatorii s-ar putea gandi la marirea preturilor.