Consumi ACEST fel de PEȘTE? Doctorii ridică SEMNALUL de alarmă: „Sunt plini de MERCUR și pun în pericol FĂTUL...”
- Olguta Solomon
- 29 mai 2017, 17:00
Unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiște de la noi avertizează cu privire la cantitățile de mercur periculoase se găseşte doar în carnea de rechin.
Somonul, tonul, macroul, heringul, anşoa şi sardinele sunt speciile cu cel mai mare conţinut de acizi graşi. Peştele de apă dulce este mult mai slab. Asociaţia Americană de Cardiologie recomandă cel puţin două porţii pe săptămână, a câte 150-200 de grame. În cazul gravidelor, acizii graşi din peşte şi fructe de mare ajută la dezvoltarea armonioasă a fătului, cu beneficii în special pentru vedere şi creier. „Totuşi, ele sunt încurajate să evite speciile de peşti bogate în mercur, în special rechinul, pentru că există riscul de malformaţii la făt. Se pot limita la 100-125 de grame de ton pe săptămână”, atrage atenţia specialistul în nutriţie,
Somonul cu probleme
Chiar dacă somonul este un peste care face parte din categoria de lux a alimentelor, specialiştii spun că cel ce se găseşte pe piaţă din România, în general, este cel de cultură care este hrănit artificial. "În ceneral, ceea ce avem noi pe piaţă este peste de cultură. Somonul de cultură este hrănit artificial, de asta este şi mai gras. Beneficiul de Omega 3 obţinut din somon îşi pierde practic din valoare", susţine nutriţionistul Lygia Alexandrescu, notează cei de la Doctorulzilei.ro.
Pangasiusul este un peste care "este crescut în apre reziduale cu cantităţi foarte mari de toxine. Practic nu are niciun fel de beneficii cu potenţial", este concluzia specialistului în nutriţie. Pentru consum, se recoamnda peştele local că novacul, crapul, şalăul sau scrumbia de Dunăre.