Noul premier italian s-a întâlnit, azi, cu reprezentanţi ai celor două mari partide politice din ţară, în încercarea de a obţine sprijin pentru guvern. Mario Monti, fost comisar european, a declarat că "va acţiona de urgenţă", relatează BBC.
UPDATE 20.30 Mario Monti se va prezenta mâine dimineaţă la sediul preşedinţiei Republicii Italiene pentru a accepta oficial postul de prim-ministru, au anunţat surse citate de agenţia ANSA. Nu se ştie însă dacă fostul comisar european îi va prezenta cu această ocazie şefului statului şi lista cu membrii noului guvern. UPDATE 16:00 Premierul desemnat Mario Monti s-a întâlnit cu preşedintele Giorgio Napolitano, în această după-amiază, la finalul negocierilor cu partidele politice, au declarat surse politice pentru Reuters. Acest lucru indică faptul că Monti este foarte aproape de a forma guvernul, pe care-l va prezenta în această seară sau mâine dimineaţă, precizează sursa citată. Dar cele două formaţiuni, PDL, al fostului premier Silvio Berlusconi, şi Partidul Democrat, (PD), de centru-stânga, cer anumite concesii în schimbul sprijinului pe care-l vor oferi.
Italia trebuie să ofere dobânzi mari creditorilor îngrijoraţi că guvernul de la Roma nu va putea să-şi plătească datoriile. Monti a fost numit în funcţie, duminică, după ce măsurile de austeritate au fost aprobate de Parlament, iar Berlusconi şi-a prezentat demisia. Pauză de gândire
Monti a declarat, ieri, că primele discuţii cu partidele au fost "constructive". "Puterile politice sunt conştiente că este nevoie de o perioadă de linişte, care să ne permită să înaintăm cu responsabilitate şi coeziune", a spus noul prim-ministru, potrivit ziarului "La Repubblica".
Azi, Monti trebuie să se întâlnească, din nou, cu reprezentanţii Partidului Poporul Libertăţii, de centru-dreapta (PDL) şi cei ai principalului partid de opoziţie, PD, la Roma. Deşi îşi dă seama de urgenţa cu care trebuie luate măsurile, Monti a spus că are nevoie de timp, pentru a-şi construi o echipă de experţi apolitici. El a adăugat că speră ca pieţele să înţeleagă acest lucru şi să-şi "tempereze nerăbdarea". Pieţele îngrijorate
Acesta este un prim test de management pentru Mario Monti, iar Italia a vândut, ieri, 3 miliarde de euro din noile obligaţiuni pe cinci ani. Oricum, va trebuie să plătească mai mult pentru a împrumuta banii de care are nevoie, rata de 6.29% indicând că pieţele nu s-au calmat încă. Săptămâna trecută rata a crescut peste 7%, valoare la care Grecia, Irlanda şi Portugalia au fost obligate să caute împrumuturi externe. În weekend, Parlamentul italian a aprobat un pachet de măsuri de austeritate, cerut de UE, pentru balansarea bugetului până în 2014. Măsurile prevăd economisirea a 59,8 miliarde de euro, prin reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe.