Evenimentul Zilei > Politica > Consulatul României la Londra, renovat de firma unui liberal. Cât au costat lucrările
Consulatul României la Londra, renovat de firma unui liberal. Cât au costat lucrările

Consulatul României la Londra, renovat de firma unui liberal. Cât au costat lucrările

Noul sediu al Consulatului României la Londra va deveni operaţional începând cu data de 23 iunie. De renovarea acestuia s-a ocupat firma de construcții Consorzio Edile IRO condusă de Valentin Făgărășian, cunoscut membru al PNL Italia, aripa PDL. Costurile lucrărilor s-au ridicat la 162.500 de euro.

Valentin Făgărășian a declarat că lucrările pentru renovarea Consulatului României la Londra au început în luna martie, cu finalizare pe 10 mai, însă termenul de execuţie a fost devansat.

”Au fost mai multe firme participante la licitatie și am câștigat noi această lucrare. Lucrarea a început în luna martie. Avea ca termen de finalizare data de 10 mai. Termenul de execuție prevăzut la licitație a fost de 65 de zile. Au fost o serie de lucrări de îmbunătățire, neprevăzute, care au devansat foarte puțin termenul de execuție. Dar, pentru ca toată lumea să fie mulțumită și românii din diaspora să poată beneficia mai repede de acest edificiu, ne-am străduit să rămânem în grafic. Acest consulat este unul dintre cele mai modene consulate române din lume”, a declarat Valentin Făgărășian pentru informatorulbt.ro.

Noul sediu al consulatului este prevăzut cu  2 săli de așteptare și 12 ghișee de lucru cu publicul (anterior fuseseră doar 4). Clădirea este structurată pe două etaje plus mansardă, dispune de o parcare foarte mare în apropiere și acces facil în zonă (500 m de stația de metrou Eur Fermi). De asemenea, în apropiere există o benzinărie și un PUB, iar în curtea consulatului este amenajat un spațiu de așteptare special pentru fumători, scrie aceeaşi sursă.

În luna aprilie, deputatul PNL Florin Alexandru Alexe a depus o interpelare la Parlamentul României, adresată minsitrului de Externe, Bogdan Aurescu. Interpelarea, legată de costurile de închiriere, amenajare şi întreţinere, exorbitant de mari, nu a primit răspuns până acum scrie flux24.ro.

"În luna martie, în jurnalul Gazeta Românească, apare informaţia conform căreia chiria sediului se ridică la suma de 19.800 de euro pe lună...Este adevărat că noua vilă a consulatului pare generoasă (în fotografii), din punct de vedere al suprafeţei, iar ambientul (grădina şi împrejurimile) sunt de apreciat, însă chiria de 19.800 de euro pe lună pare exagerată, având în vedere preţurile de închiriere din zonă, precum şi statisticile care arată că preţurile chiriilor din Roma sunt pe trend descendent, iar în zona respectivă costul pe mp nu depăşeşte 22,5 euro…" a scris deputatul Alexe în interpelare.