China infirmă implicarea în construcţia unui tunel sub strâmtoarea Kerci

Sursa foto: unisn.ua

China infirmă categoric că ar avea un plan comun cu ruşii privind construcţia unui tunel sub strâmtoarea Kerci.

Tunel sub strâmtoarea Kerci. Ministerul de Externe al Chinei a negat informația despre presupusele planuri ale Federației Ruse și Chinei de a construi un tunel subacvatici, care ar putea deveni o alternativă mai sigură la Podul Crimeei.

Declarația a fost făcută în timpul unui briefing de către purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Republicii Populare Chineze, Wang Wenbin.

Reprezentantul diplomaţiei chineze despre construcţia unui tunel sub strâmtoarea Kerci

„Această informaţie este nefondată și nu pot comenta despre ea", a spus reprezentantul Ministerului chinez de Externe, informează Rador Radio România.

Anterior, publicaţia The Washington Post a anunţat că Moscova și Beijingul ar fi discutat despre planuri de a construi un tunel sub strâmtoarea Kerci, care să fie protejat de atacurile ucrainene.

Șeful Republicii Crimeea, Serghei Aksionov, a numit ştirea ca fiind dezinformare. De asemenea, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a negat această informație.

Sursa foto: arhiva EVz

Planul presupusului tunel de sub Marea Neagră

Serviciile ucrainene de securitate (SBU) au dezvăluit că Moscova vrea să sape un tunel pe sub Marea Neagră. Acesta urmeazî să asigure o legătură sigură. Care să nu poată fi bombardată de către ucraineni, între Rusia şi Crimeea anexată, a scis Washington Post (WP).

Serviciile ucrainene de securitate au anunşat că au interceptat comunicaţii care dovedesc că şefi ai unor întreprinderi ruseşti şi chinezeşti au discutat despre acest proiect la sfârşitul lui octombrie.

La Moscova, această idee ar fi apărut în 2022, după atacarea Podului Kerci (Podul Crimeea). Această infrastructură, singura care asigură o legătură între peninsula anexată de Moscova în 2014 şi Rusia - a fost atinsă în două rânduri de explozii, Una cauzată de un camion-capcană. Cealaltă, de drone navale.

Tunel sub strâmtoarea Kerci. Interceptările serviciilor speciale

Un tunel submarin ar securiza, astfel, aprovizionarea peninsulei.

Rusia ar planifica acest proiect faraonic împreună cu China. E-mailuri interceptate de arată că una dintre principalele întreprinderi de construcţii chinezeşti şi-a semnalat voinţa de a participa la acest proeict.

Tabloidul american scrie că un consorţiu ruso-chinez ar fi fost înfiinţat recent în Crimeea pentru un tunel sub strâmtoarea Kerci. „Această alianţă poate părea uimitoare, având n vedere prudenţa Chinei în dosarul Războiului din Ucraina. Dar şi pentru că aceasta ”nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeei”, scrie WP.

În privinţa fezabilităţii şantierului, costul ar reprezenta miliarde de dolar. Şi ar dura ani de zile, estimează experţi în inginerie consultaţi de către tabloidul american.