Nu s-au înregistrat niciun fel de progrese clare în negocierile privind noua constituția acestei țări grav afectate de război
Discuţiile de la Geneva cu privire la Constituţia Siriei s-au încheiat sâmbătă fără rezultate concrete, dar mediatorul ONU Geir Pedersen a dat asigurări că participanţii au găsit "puncte comune" şi că sunt dornici să se întâlnească din nou, informează AFP.
Trimisul special al ONU Geir Pedersen a recunoscut că, după aproape zece ani de conflict, "încă există în mod evident dezacorduri puternice".
Pedersen s-a declarat "extrem de fericit să îi audă pe cei doi copreşedinţi' ai discuţiilor, reprezentantul guvernului de la Damasc şi cel al opoziţiei, "afirmând foarte clar că au găsit numeroase puncte în comun".
Cu toate acestea, participanţii la discuţiile de la Geneva s-au despărţit fără un acord asupra conţinutului sau a datei următoarelor discuţii.
Negocierile s-au întrerupt la scurt timp după ce au început luni, după ce patru delegaţi au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19 la sosirea în Elveţia. Ele au fost reluate joi într-un format restrâns, format din 45 de persoane, alese în părţi egale de guvernul de la Damasc, de opoziţie şi Pedersen, şi care au inclus, de asemenea, reprezentanţi ai societăţii civile.
Comitetul constituţional sirian, responsabil cu modificarea Constituţiei din 2012 în vederea următoarelor alegeri, a fost inaugurat pe 30 octombrie la sediul ONU din Geneva, în prezenţa a 150 de persoane. Comitetul restrâns a fost însărcinat ulterior să discute, în detaliu, conţinutul Constituţiei.
ONU speră că acest proces va deschide calea către o soluţionare politică a conflictului care a provocat peste 380.000 de morţi de la izbucnirea sa, în 2011
Început ca urmare a nanifestațiile de masă, pe care regimul a încercat să le înăbușe în sânge, războiul s-a extins în întreaga țară, la el participând majoritatea sunită și membri ai minorităților, mai ales kurzi, împotriva forțelor guvernamentale.
Războiul e întreținut de diverse facțiuni: Regimul Sirian și aliații internaționali ca Iran, Rusia și Hezbollah, Rebelii, respectiv Armata Siriană Liberă și Forțele Siriene Democratice Kurde susținute de SUA și statele membre NATO, Grupările jihadiste salafide precum Frontul al-Nusra și Statul Islamic al Irakului și Siriei (Daesh), precum și alte grupări susținute de Turcia și Arabia Saudită. Din septembrie 2015, Iran, Rusia și Hezbbolah sprijină regimul sirian împotriva grupărilor rebele și teroriste. SUA conduc o coaliție împotriva teroriștilor și forțelor guvernamentale siriene. Turcia e implicată din 2016 sprijinind opoziția siriană, ocupând nordul Siriei și luptând împotriva kurzilor.