Oricât de avansată ar fi știința în mileniul III, sunt lucruri pe care nu reușește să le explice foarte convingător. E și cazul constatării pe care o face un savant israelian, care a studiat cu atenție datele publicității de țările lovite de pandemie. Constatarea lui? Virusul atinge vârful de infectare într-o țară în 4-6 săptămâni și, apoi, începe o fază descendentă care s-ar încheia în jurul săptămânilor a opta sau a noua, dispărând în aproximativ 70 de zile. Iată ce scrie ziarul Italian Il Messagero despre această teorie:
“Un studiu israelian important arată că, printre datele care sunt răspândite zilnic în întreaga lume în legătură cu coronavirusul, ar exista una care este constantă. Este numărul 70 și reprezintă durata totală a unui ciclu epidemic de COVID-19.
Potrivit profesorului Isaac Ben Israel, care a analizat datele tuturor țărilor implicate în pandemie, este posibil să se găsească analogii în evoluția epidemiei.
Într-un interviu acordat Channel12, profesorul a subliniat că virusul atinge vârful de infectare în 4-6 săptămâni și, apoi, începe o fază descendentă care s-ar încheia în jurul săptămânii a opta-a noua, dispărând în aproximativ 70 de zile.
Așadar, potrivit omului de știință, răspândirea SARS-CoV-2 s-ar epuiza în 70 de zile, indiferent de măsurile restrictive adoptate pentru combaterea sa.
Cu alte cuvinte, agentul patogen ar fi legat de un fel de "ciclu epidemic", care după primele contaminări, creșterea curbei și atingerea vârfului, ar avea tendința să se anuleze în puțin peste două luni.
"Există un model prestabilit, cifrele vorbesc de la sine", a spus matematicianul, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune Channel 12.
Profesorul a afirmat că, după descoperirea primului caz confirmat în Israel, incidența cazurilor a crescut zi după zi timp de o lună. "Începând cu a șasea săptămână, creșterea numărului de pacienți s-a redus, atingând un maxim în a șasea săptămână cu 700 de pacienți pe zi.
Din acel moment este în scădere, iar astăzi sunt doar 300 de pacienți noi. În două săptămâni se va ajunge la zero și nu vor mai fi pacienți noi", a adăugat Ben Israel. Pentru a-și confirma teoria, savantul a citat exemplul Italiei, o țară cu măsuri deosebit de rigide, dar și al Taiwanului și statului Singapore cu cele mai slabe restricții.
"În aceste țări se evidențiază o creștere a cazurilor până la a patra-a șasea săptămână și, imediat după, o scădere, până când dispare în a opta săptămână", a subliniat matematicianul.
În cazul Israelului, a observat profesorul, aproximativ 140 de oameni mor în mod normal în fiecare zi. Faptul că s-a închis o mare parte a economiei din cauza unui virus care ucide o persoană sau două pe zi este o greșeală radicală care costă inutil Israelul 20% din PIB-ul său, a acuzat omul de știință.
Profesorul israelian a adăugat că politica de blocaje și închideri este un caz de "isterie în masă". O simplă distanțare socială ar fi suficientă, a spus el.
Dacă restricțiile instituite în Israel și în alte părți nu ar provoca un dezastru economic atât de mare, nu ar exista nicio problemă, a spus Ben Israel. "Dar nu ar trebui să închizi întreaga țară când majoritatea populației nu prezintă un risc ridicat", a concluzionat savantul”.