Constantin Ionescu, directorul Institutului de Fizică a Pământului: „Cutremurele de suprafață pot ajunge din Italia în Banat”

Constantin Ionescu, directorul Institutului de Fizică a Pământului: „Cutremurele de suprafață pot ajunge din Italia în Banat”

Directorul Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP) a declarat, pentru EVZ, că faliile care s-au mișcat, ieri dimineață, în nord-estul Italiei, le-au lovit și pe cele din jur. Seismele de suprafață ar putea ajunge și în Banat.

„Orice mișcare de genul acesta angrenează și alte plăci din jurul lor. E ca la un joc de biliard. Dacă ai lovit o bilă, se mișcă și celelalte. Există acum posibilitatea ca aceste mișcări tectonice să ajungă în Balcani, respectiv și la noi, în zona Banatului”, a declarat, pentru EVZ, Constantin Ionescu. Directorul INFP a mai spus că în zona Banatului se înregistrează frecvent cutremure de suprafață, la 5 - 10 kilometri adâncime, de magnitudine 2 - 3 grade pe Richter: „Ultimele seisme puternice au avut loc în 1992, în zonele Banloc și Voiteg. Au fost atunci pagube materiale”. Cât despre plăcile din zona Banatului, Constantin Ionescu a precizat că sunt foarte multe: „De exemplu, dacă astăzi se produce un cutremur în sudul Timișoarei, mâine poate fi la Arad sau la Sânnicolau Mare. Se pot crea tensiuni care să se propage pe distanțe mai lungi”. Specialistul a mai declarat că aceste cutremure de suprafață intră într-o perioadă de liniște după mișcările de magnitudine mare: „În Italia, au maifost acum 100 și ceva de ani cutremure de acest gen. Perioada de liniște se pare că a durat până acum”. Cutremure în Bulgaria După zguduirea blocului Adriatic în Italia, cutremurele de suprafață s-au propagat către Bulgaria. Pe 22 mai, un seism cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter s-a produs, pagubele fiind estimate la câteva milioane de euro. Cutremurul s-a resimțit și în sudul României. Un alt seism de acest gen s-a produs în Bulgaria și ieri, la ora 10.23. Potrivit Institutului bulgar de Geofizică, Geodezie și Geografie, epicentrul seismului a fost la 20 de kilometri sud-vest de Sofia. Magnitudinea a fost de 5,9 grade pe Richter.

Azi, s-au întregistrat un cutremur de 3,4 grade în Vrancea și unul de 4,5 în Marea Neagră. Radulian: „În zona Vrancei, avem o ciclicitate de circa  10 ani pentru seisme de 6 grade Seismologul Mircea Radulian a declarat, într-un interviu pentru ziare.com, că mișcările din zona Vrancei sunt, în această perioadă, normale: „Dacă o să mă întrebați dacă o să avem un seism mare în Marea Neagră (care este o zonă unde pot avea loc cutremure), o să răspund cu certitudine că anul acesta nu, dar dacă mă întrebați despre Vrancea nu pot să fac o astfel de afirmație.  Eu nu afirm că o să fie un seism major în Vrancea anul acesta, dar nici nu pot să spun, cu certitudine, că nu o să fie. Statistica și teoria probabilităților sunt că o sabie cu două tăișuri.Ceea ce pot afirmă este că o să avem un seism vrâncean de intensitatea mare, dar nu în viitorul imediat următor. Cu toate acestea riscul, vorbind probabilistic, pentru un cutremur de 6-6,5 grade nu poate să fie neglijat.  Cutremurele de această intensitate au o frecvență de circa 10 ani. Vrancea este o zonă cu totul specială. Avem o ciclicitate de circa 10 ani pentru seisme de 6 grade, dar nu-i nimic anormal dacă nu apare niciunul vreme de 20 de ani. Ultimul seism de 6 grade a fost în 2004”.

Ne puteți urmări și pe Google News