Constantin Amaiei, arhitectul lui Dumnezeu. Și-a asigurat Nemurirea!

Constantin Amaiei este omul care a proiectat două dintre cele mai impozante catedrale din România, Catedrala Mântuirii Neamului din București și Catedrala Înălțării Domnului din Bacău.

Primul este un proiect care nu mai are nevoie de nicio prezentare, iar cel de-al doilea, un edificiu de notorietate la nivel regional, care se construiește de aproape 30 de ani. Care sunt poveștile din spatele celor două proiecte, le aflăm chiar de la experimentatul arhitect băcăuan.

Cândva, un proiect de domeniul SF

Constantin Amaiei profesează ca arhitect din 1982, când nici nu-și imagina că 10 ani mai târziu va demara lucrările la unul dintre cele mai mari proiecte din țară:

„Pe vremea lui Ceaușescu erau institute de proiectări, din care făceam și eu parte. Eram în Bacău, făceam blocuri, iar în 1990 a început să se vorbească despre catedrală. Nu m-am gândit nicio secundă că voi lucra la un astfel de proiect, nu era cazul la acea vreme”.

Proiectul câștigător a fost ales în urma unui concurs organizat de Prefectura Bacău, Consiliul Județean și Episcopia Română, își amintește arhitectul:

„Inițial, pe actualul amplasament al edificiului, era prevăzut în schița de sistematizare sediul politicoadministrativ, dar după ‚90 s-a hotărât să se facă Catedrala. La Bacău a fost un concurs prin 1991, în cadrul institutului. S-au înscris vreo 30 de proiecte, iar al nostru a fost desemnat câștigător, de un juriu. Țin minte că am sărbătorit reușita cu un bidon de vin. Eram bucuroși, sigur că da”.

Ar putea fi gata după 32 de ani

Edificiul din Moldova încă e în lucru și a întâmpinat numeroase greutăți din ‚90 până în prezent:

„Are o istorie interesantă. La început nu era în legislația românească posibilitatea finanțării decât din fonduri private. Episcopia nu avea atâția bani și atunci noi, începând proiectul, ne-am dat seama că era o structură foarte mare, costisitoare și s-a stabilit să împărțim lucrarea în mai multe etape.

A început finanțarea de la Episcopie, s-a construit în ritmul care s-a putut atunci, după care a participat și Consiliul Județean cu bani. Astfel, a început să se lucreze mai repede. Am fost la București, am luat avize, am lucrat cu cei mai buni specialiști și apoi a început epopeea care a durat 27 de ani. Sigur că din cauza finanțării, cu «țârâita» a fost destul de greu. Se lucra câte puțin în fiecare an, mai aveam întâlniri cu ierarhii, mai discutam, mai făceam modificări...

Până la urmă, nici acum nu s-a terminat decât construcția propriu-zisă, finisată pe exterior și demisolul. La nivelul parterului, adică spațiul liturgic, nu e gata. Încă se mai lucrează la el, deci o să mai dureze ceva... ”, a dezvăluit Constantin Amaiei.

Catedrala Înălțării Domnului din Bacău putea fi gata în 3 ani dacă nu existau probleme cu banii:

„În prezent, este tot în grija Consiliului Județean. Dacă se merge în ritmul ăsta, eu estimez că mai durează încă 5 ani. ar doar dacă merge bine... Dacă erau bani, nu cred că erau nevoie de mai mult de 3-4 ani. Ca tehnologie, nu se punea problema să dureze mai mult”, a declarat arhitectul băcăuan.

Catedrala din Bacău a fost doar de „încălzire”

Pentru Catedrala Mântuirii Neamului, Patriarhul Daniel a schimbat procedura de selecție a echipei câștigătoare:

„A spus să nu mai facem concurs cu jurii, ci a fost o temă de proiectare. Astfel, a apelat la cei mai buni oameni din România: Profesorul Vlădescu – cel care a făcut Cotroceniul și multe alte lucruri reprezentative în țară și profesorul Iordăchescu, cel care muta biserici pe vremuri. Cei doi au fost angajați la Patriarhie. Niciunul nu mai trăiește – Dumnezeu să-i odihnească.

Împreună cu Patriarhul au făcut o temă, au schițat proiectul, pentru care au aplicat 10 firme, după o preselecție – echipe cu experiență; noi, din Bacău, apoi altele din Arad, București, Suceava, o firmă americană cu o filială românească.

Fiecare s-a prezentat la concurs cu varianta finală, pe baza temei. S-a punctat și am câștigat noi. Juriul a fost format din 30 de oameni de la toate universitățile din țară de profil. Am fost anunțați că am câștigat și am mers să semnăm contractul”, a dezvăluit Constantin Amaiei.

Proiectul din Capitală i-a venit lui Constantin Amaiei „mănușă”, având în vedere experiența de la Bacău:

„În mod cert, experiența cu Catedrala de la Bacău ne-a ajutat. Conceptul de la București este foarte asemănător cu cel de la Bacău. Prea multe asemănări erau, ne-a fost foarte ușor să preluăm anumite lucruri pe care le-am făcut aici, dar la o scară mai mare, la București”.

Catedrala Mântuirii Neamului, ultima provocare

Constantin Amaiei a vorbit pentru Evenimentul zilei și despre asemănările, respectiv deosebirile dintre cele două construcții impozante:

„La Bacău l-am făcut cum am vrut noi, dar cel de la București a fost impus prin temă, la inițiativa Patriarhului, cu cei doi profesori. Cea din Bacău este o catedrală mai modernă, nu are lucruri legate de tradiție, decât cele principale. Cea din București este o catedrală neobizantină, cu trimiteri la arhitectura brâncovenească.

În schimb, sistemul conformării spațiului în interior este asemănător, numai că dimensiunile sunt duble și pe lungime, și pe lățime, și pe înălțime la Catedrala Mântuirii Neamului. Volumul Catedralei de la București e de 8 ori mai mare”.

Întrebat dacă este gata de o nouă provocare, pentru un proiect la fel de mare precum cele două menționate, Constantin Amaiei a luat deja decizia:

„Nu cred, nu mai am timp. Proiectul catedralei de la București l-am luat în 2010, deci sunt 9-10 ani și încă mai  Lucrăm la el și se fac modificări... Un nou proiect de acest gen la vârsta mea, e un pic cam târziu. Durează foarte mult”.

În prezent, Constantin Amaiei se concentrează pe proiectul din Capitală:

„S-a instituit o modalitate foarte bună. S-a făcut o echipă de management care se ocupă de absolut tot. Preia  proiectele de la noi, se ocupă de licitații, ia legătura cu furnizorii și facem săptămânal ședințe de corelare. Zilnic, ținem legătura pe internet, dar în ședință se discută toate problemele care au apărut în săptămâna respectivă”.