Cei mai mulți adepți ai teoriilor conspirației despre COVID sunt predispuși la infectarea cu coronavirusul, iar în multe cazuri își riscă locurile de muncă și veniturile, din cauza opiniilor.
Informația apare într-un studiu pe acest subiect care evidențiază cum informațiile false despre pandemie influențează comportamentul uman și crește riscul de expunere al celor care le cred în fața SARS-CoV-2, după cum relatează Science Alert.
Studiul a fost realizat de un colectiv de oameni de știință olandezi care au chestionat un eșantion de 5.745 de participanți. Acesta este un eșantion reprezentativ al populației olandeze.
Conform cercetărilor, fenomenul conspiraționist influențează stilul de viață și comportamentul adepților săi.
Rezultatele studiului realizat de cercetătorii olandezi arată că persoanele care au o încredere crescută în teoriile conspiraționiste sunt mai puțin predispuse să se testeze pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. Studiul arată că acei participanți se simt mai puțin amenințați de virus, în general, având în vedere opiniile formate despre COVID-19. Iar acest lucru îi determină să nu se protejeze suficient și, drept urmare, să fie mai expuși în fața bolii.
Cu toate acestea, rezultatele au mai arătat că participanții conspiraționiști au fost mai înclinați să creadă că sunt infectați cu SARS-CoV-2, după efectuarea unui test, comparativ cu cei care au alte opinii.
Adepții conspirațiilor predispuși la pierderea locurilor de muncă
Conform cercetării, cei care cred în teoria conspirației despre COVID-19 sunt mai predispuși să-și piardă locurile de muncă și veniturile în timpul pandemiei. Informațiile culese au sugerat că aceștia riscă, mai mult decât ceilalți, să se confrunte cu o respingere socială și să fie izolați. Aceasta, cel mai probabil, din cauza opiniilor personael, diferite de cele împărtășite de ceilalți.
Concluziile studiului sunt că o încredere prea mare în conspirațiile despre COVID-19 ar putea aduce un dezavantaj foarte mare.
„Intoleranța adepților teoriilor conspiraționiste este în concordanță cu noțiunea că susținerea publică a conspirațiilor este stigmatizantă și poate diminua sprijinul social pentru oameni”, au arătat oamenii de știință, potrivit Science Alert.
Consecințele tragice ale încrederii în conspirații
Savanții sugerează că avem de-a face cu un fenomen care ar putea avea repercusiuni destul de grave pentru oameni.
„Încrederea în conspirații arată cât de bine fac față oamenii provocărilor unei pandemii globale. Iar acest lucru are implicații substanțiale pentru sănătatea privată și publică, precum și pentru bunăstarea economică și socială”, au mai adăugat oamenii de știință.
Încă de la începutul pandemiei de COVID-19 au fost lansate în spațiul public, mai ales prin intermediul rețelelor de socializare, tot felul de teorii ale conspirației. Acestea prezentau ipoteze și informații false despre COVID-19 sau despre vaccin. Multe dintre ele au fost crezute, iar acest lucru a avut o consecință nefastă pentru mulți dintre adepți.
Oameni din întreaga lume și-au pierdut viața pentru că au refuzat să creadă în existența virusului și în necesitatea măsurilor de protecție. De asemenea, teoriile conspirației, răspândite în toată lumea, sunt responsabile pentru faptul că un procent însemnat al populației globale a refuzat vaccinarea.