Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, convoacă pentru miercuri, 26 iulie, la cererea Kievului, o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina.
Reuniunea va avea loc la nivel de ambasadori şi va viza „consultări asupra celor mai recente evoluţii şi discutarea transportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră”, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu, scrie Agerpres.
Stoltenberg, convins la telefon de preşedintele ucrainean
Cu puţin înaintea anunţului, Stoltenberg a avut o discuţie prin telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„O bună discuţie cu preşedintele (Zelenski) despre retragerea Rusiei din acordul privind cerealele prin Marea Neagră. Condamnăm cu putere încercarea Moscovei de a face o armă din hrană”, a scris Stoltenberg pe Twitter după apelul telefonic.
„Aliaţii susţin Ucraina oricât este nevoie şi, în urma Summitului NATO, Ucraina este mai aproape de NATO decât oricând înainte”, a adăugat el, referindu-se la summitul din iulie de la Vilnius.
„Deblocarea şi susţinerea operaţiunii coridorului cerealier”
La rândul său, Zelenski a spus că a discutat cu Stoltenberg despre implementarea acordurilor de la summit şi paşi ulteriori spre integrarea Ucrainei în Alianţă.
„Am identificat de asemenea cu dl Stoltenberg prioritatea şi măsuri viitoare necesare pentru deblocarea şi susţinerea operaţiunii coridorului cerealier prin Marea Neagră”, a indicat preşedintele ucrainean pe Twitter.
Rusia a anunțat încetarea acordului de export al cerealelor prin Marea Neagră.Acordul, intermediat de Turcia și Națiunile Unite în iulie 2022, urma să expire oficial la ora 17:00. Acordul a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale și să navigheze în siguranță prin Marea Neagră până în strâmtoarea Bosfor a Turciei.
Ultima navă care a călătorit în cadrul acordului a părăsit portul Odesa duminică, 16 iulie. Acordul a fost intermediat pentru prima dată de Turcia și de ONU în iulie 2022, după ce Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei și a blocat porturile ucrainene.
Rusia a amenințat în repetate rânduri că va renunța la acest acord, negociat de ONU și Turcia în iulie 2022, și care a fost prelungit cu două luni la 17 mai.