Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU) solicită urgentarea procesului de trecere a comunităților ortodoxe românești sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române.
CNRU a adresat un memoriu președintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Marcel Ciolacu, Luminiţei Odobescu, ministru de externe și Preafericitului Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin care învinuiește autoritățile ucrainene de furt al istoricei Capele a Mitropoliților Bucovinei din Cernăuți și solicită intervenția conducătorilor români.
Scandalul preluării Capelei Mitropoliților Bucovineni de către autoritățile ucrainene, în atenția conducerii României
„Recent, Consiliul local Cernăuți a decis transferarea Capelei Mitropolitane din cimitirul orașului către Biserica Autocefală a Ucrainei...tot pentru a ține slujbe religioase! După ce, timp de 30 de ani, au lovit cu putere în școlile cu predare în limba română, după ce au tot fluturat cu „limba moldovenească”, după ce ne-au marginalizat în reprezentarea în administrația publică etc., acum autoritățile vin să ne ia și bisericile noastre, să ne spună când, cui și cum trebuie să ne rugăm”, se arată în memoriul CNRU.
CNRU este o uniune civică ce reunește peste 20 de societăți culturale și organe de presă de limba română din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev. Liderii românilor din Ucraina susțin că, „prin decizia Primăriei orașului Cernăuți, ni s-a luat Capela arhiereilor bucovineni cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, lăcaș în care ne-am rugat în limba română, timp de aproape 30 de ani. Ultima slujbă s-a ținut în exteriorul bisericii, de către părintele Cristofor Gabor, duminică, 25 august 2024. Aceasta este prima biserică românească în care s-a slujit în limba română, luată pe nedrept de autorități”.
Hățișurile judecătorești și sigilarea capelei românilor
CNRU susține că prin decizia Consiliului local Cernăuți Nr.1179 din 27 aprilie 2023, a fost anulată decizia anterioară, Nr.141/6 din 24 aprilie 1990, de transmitere a Capelei Mitropoliților Bucovinei Bisericii „Sf. Nicolae”. După o serie de hățișuri judecătorești, la 23 august curent, capela a fost sigilată de către primărie. Liderii români consideră acest act ca fiind „unul cinic și imoral față de românii bucovineni”.
În răspunsul viceprimarului Ihor Krohmal către mediul asociativ românesc din Cernăuți, din iunie 2023, se preciza că decizia luată ar fi motivată legal de Curtea Supremă de Arbitraj din Ucraina. Conform acesteia, „nu pot fi considerate ca fiind adaptate pentru oficierea în masă a serviciilor și ritualurilor religioase construcțiile de cult, cum ar fi capela, adică, construcția gropniță a cimitirului”.
Argumentul Curții Supreme de Arbitraj din Ucraina, lipsit de temei
Consiliul Național al Românilor din Ucraina califică argumentarea Curții Supreme de Arbitraj din Ucraina lipsită de temei. „Deși comentariul invocat este din 1996, nimeni dintre autorități nu a pus la îndoială vreodată legalitatea funcționării bisericii. Acest comentariu exista deja în perioada când administrația regională de stat a recunoscut/înregistrat o serie de acte juridice produse de noua organizație religioasă.
Într-o serie de capele din cimitirele din Ucraina s-au ținut și se țin în continuare slujbe bisericești. Ne referim la Capela-cavou a familiei Konovaleț din localitatea Vasilianî (Biserica „Adormirea Maicii Domnului”), Capela din cimitirul din localitatea Berșad, regiunea Vinița (unde sunt înhumați sute de evrei deportați în Transnistria) ș.a.
Așadar, autoritățile și-au dat arama pe față asupra intențiilor reale. Cel mai important era să ne scoată din biserică pe noi, românii, și nu faptul că biserica nu era adaptată pentru slujbe religioase.”
Autoritățile statului vecin încalcă Tratatul de bază dintre Ucraina și România și alte instrumente juridice bilaterale
CNRU califică gestul autorităților ucrainene drept unul „de deposedare a comunității românești de acest lăcaș de cult, ca element al unei noi ofensive îndreptate împotriva minorității române din Ucraina. În disprețul legislației naționale în vigoare, a cadrului bilateral interstatal și a cadrului european și internațional în materie de drepturi ale omului.
Furtul de către autoritățile ucrainene a Capelei Mitropolitane este un gest lipsit de onestitate și contrar spiritului și literei Tratatului de bază dintre Ucraina și România și ale altor instrumente juridice bilaterale și multilaterale la care Ucraina este parte. Totodată, solicităm urgentarea procesului de trecere a comunităților ortodoxe românești din Ucraina sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române”, potrivit CNRU.