Consiliul Europei: CIA a adus un suspect de terorism în România

Consiliul Europei: CIA a adus un suspect de terorism în România

CIA a deschis un centru secret de detenţie în apropiere de Bucureşti, pe 23 septembrie 2003, şi cel puţin un important suspect de terorism a fost adus pe Aeroportul Băneasa direct din Polonia, a susţinut ieri, într-un comunicat, Thomas Hammarberg, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei.

Operaţiunile CIA au continuat pe teritoriul României vreme de doi ani, adaugă sursa citată. Potrivit lui Thomas Hammarberg, centrul de detenţie de lângă Bucureşti ar fi fost deschis imediat după închiderea celui din Polonia, care funcţiona de pe 5 decembrie 2002. Apel către autorităţile de la Bucureşti Din nefericire, notează Hammarberg, autorităţile române nu au dat dovadă de prea multă voinţă de a dezvălui întregul adevăr în legătură cu cele întâmplate pe teritoriul României. Potrivit comisarului, singurul răspuns oficial a fost negarea oricărei implicări, susţinută de un raport al unei comisii senatoriale în care se respingeau toate afirmaţiile de acest gen. Este momentul să fie lansată o anchetă realizată de organele de urmărire sau o investigaţie publică, dar în cadrul căreia autorităţile să fie obligate să facă publice elemente în prezent clasificate, subliniază Hammarberg. O serie de facturi aduse ca dovezi într-un proces dintre brokerul aerian Sportsflight şi operatorul aerian Richmor, desfăşurat la New York, arată că un avion Gulfstream în care s-au aflat suspecţi de terorism ai CIA a aterizat şi la Bucureşti, "unde acum se ştie că a fost localizată una dintre închisorile CIA, a scris, recent, "The Guardian". Responsabilul Consiliului Europei a mai spus, ieri, că daunele provocate sistemului european de protecţie a drepturilor omului pot fi reparate doar dacă va fi restabilit întregul adevăr. România a fost identificată drept complice în programul CIA de detenţii secrete", THOMAS HAMMARBERG comisar al Consiliului Europei. CITIŢI ŞI:

  • Consiliul Europei: România a găzduit centre de detenţie CIA, lângă Bucureşti, între 2003-2005  Citiţi mai mult: Consiliul Europe