Consiliul Europei avertizează în privinţa creşterii antisemitismului

Consiliul Europei avertizează în privinţa creşterii antisemitismului

Consiliul Europei (CoE) şi-a exprimat astăzi preocuparea faţă de creşterea antisemitismului pe Bătrânul Continent, fenomen ce se manifestă, potrivit organizaţiei, sub forme din ce în ce mai “moderne", la peste 70 de ani după Holocaust.

“O ostilitate profund înrădăcinată continuă să ameninţe securitatea şi demnitatea umană a evreilor în întreaga Europă", constată pe blogul său Nils Muiznieks, comisarul pentru drepturile omului al CoE. Un studiu realizat în opt ţări europene în 2012 şi citat de Nils Muiznieks indică faptul că 76% dintre evrei apreciază că în ţara în care trăiesc a avut loc o agravare a antisemitismului, în cursul ultimilor cinci ani, subliniază AFP.

Astăzi “sunt numeroase formele “moderne" de antisemitism", constată comisarul Consiliului Europei, dând ca exemplu înmulţirea mesajelor de ură pe reţelele sociale. În iulie 2013, Twitter a remis parchetului parizian o listă ce urmează să permită “identificarea utilizatorilor care au postat mesaje antisemite", menţionează Nils Muiznieks.

Comisarul invită ţările, cu câteva zile înainte de ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, prevăzută pentru 27 ianuarie, să “ia atitudine în faţa acestei probleme în creştere pe internet", printr-o colectare “sistematică a datelor" cu privire la astfel de incidente, pentru a putea “combate activ" astfel de “manifestări de ură".

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată însă, antisemitismul continuă să îmbrace şi forme “tradiţionale", resuscitând “amintirea cumplită a politicilor naziste", notează Muiznieks. Acesta evocă în acest context apelul lansat acum circa un an de Parlamentul ungar la “recenzarea evreilor reprezentând “o ameninţare pentru securitatea naţională" “. Comisarul Consiliului Europei îl evocă, fără a-l numi direct, şi pe umoristul francez Dieudonne, salutând faptul că remarcile făcute de acest “fost umorist devenit militant" au fost condamnate de autorităţile franceze.

“Autorităţile trebuie să ia măsuri ca astfel de manifestări să nu devină un fapt banal, mai ales prin mijloace educative care să prezinte Holocaustul cu cea mai mare rigoare istorică", îndeamnă Nils Muiznieks.