Consiliul European de primăvară discută despre Tratatul fiscal, Schengen şi aderarea Serbiei la UE

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc, în această seară, la Consiliul European de primăvară, care se va concentra pe subiectele economice, în special pe măsurile de consolidare a disciplinei fiscal-bugetare şi pe încurajarea creşterii şi a ocupării forţei de muncă.

Potrivit unui comunicat al Consiliului European, liderii celor 27 de ţări vor marca încheierea primei faze a "semestrului european", prin redactarea unor orientări pentru politicile bugetare şi economice ale statelor membre.

Liderul Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, va face apoi o scurtă prezentare a evoluţiilor recente din zona euro, după care se va discuta problema acordării statutului de candidat la aderarea la UE pentru Serbia. O recomandare pentru acordarea acestui statut a fost făcută, marţi, de miniştrii de externe din UE, în cadrul Consiliului Afaceri Generale.

Ultimul subiect al agendei primei zile a Consiliului European este extinderea spaţiului Schengen. Discuţia va avea loc la dineul de lucru al liderilor statelor din UE. Concluziile Consiliului European din decembrie menţionau că, în cazul în care nu se va ajunge la o deblocare a situaţiei în dosarul extinderii Schengen, (o schimbare a poziţiei Olandei, care se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen), chestiunea va reveni pe agenda Consiliului European din martie. Semnarea Tratatului fiscal Mâine, în a doua zi a summitului, liderii din 25 de state membre UE (excepţiile sunt Marea Britanie şi Cehia) vor semna Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în Uniunea Economică şi Monetară. Forma finală a documentului a fost convenită la Consiliul European informal, în 30 ianuarie.

Ulterior, vor fi dezbătute situaţia din Siria şi evoluţiile din vecinătatea sudică a UE, iar preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, va prezenta un scurt bilanţ al recentelor summituri UE-India şi UE-China.

Pe agenda reuniunii la nivel înalt a UE mai figurează pregătirea poziţiilor comune în perspectiva reuniunilor G8 (19-20 mai) şi G20 (18-19 iunie), precum şi a Conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă Rio+20 (20-22 iunie).