Evenimentul Zilei > Justitie > Consilierul ministrului Agriculturii, prins de DNA după ce s-a lăudat cu maşinile de lux
Consilierul ministrului Agriculturii, prins de DNA după ce s-a lăudat cu maşinile de lux

Consilierul ministrului Agriculturii, prins de DNA după ce s-a lăudat cu maşinile de lux

Un caz fără precedent într-o anchetă a procurorilor DNA. Doi politicieni din partidul lui Dan Voiculescu nici nu au încasat bine șpaga că au început să facă achiziții exorbitante și să se laude cu banii.

Ancheta procurorilor DNA în cazul lui Daniel Bran (PC), fostul consilier al ministrului Agriculturii Daniel Constantin (PC), și Cătălin Dumitru (PC), fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a început după ce aceștia au început să se laude cu șpăgile primite și să-și cumpere mașini de lux sau apartamente selecte.

Potrivit procurorilor, afaceristul Michael Mureșan a dat o mită de 450.000 de euro lui Daniel Bran și amicului acestuia, Vasile–Nicolae Dragoș, pentru a interveni la Cătălin Dumitru. Afaceristul se ocupa de cumpărarea de drepturi litigioase și primea măsuri reparatorii de la statul roman. Mureșan i-a dat o altă mită, în mai 2013, de 1.000.000 de euro, direct lui Cătălin Dumitru. Miza imediată era un dosar de despăgubire, pe care a plătit aproximativ 100.000 de euro.

Profit de milioane

În schimbul banilor, Dumitru și-a încalcat atribuțiile de serviciu. În final, pe 26 iulie 2013, Mureșan a încasat suma de 5,2 milioane de euro. După ce a plătit demnitarii, Mureșan a rămas cu aproximativ 3,5 milioane de euro.

Afaceristul a cumpărat un imobil în Satu-Mare, prin intermediul societăţii Tehnosteel SRL Satu Mare. Firma era administrată de tatăl său, Emil Mureșan, despre care procurorii susțin că este persoană semianalfabetă. Societatea a plătit 1.777.105 de lei, echivalentul a 400.000 de euro, pentru un hotel S+P+E+M (Vila Bodi). Mureșan și-a mai cumpărat un autoturism de lux marca Porsche Panamera, în valoare de 80.000 de euro.

Și-a băgat soacra în combinații auto

Vasile-Nicolae Dragoș, complicele lui Daniel Bran, a găsit o altă metodă de a ascunde proveniența șpăgii. El a cumpărat pe numele soacrei sale, Maria Jurje, un autoturism marca BMW 730D (SM– 21– RNY) și un autoturism marca BMW XG (SM-19-RNY). Ambele autoturisme sunt evaluate fiecare la suma de 60.000 de euro.

Dragoș și-a băgat și soția în combinația șpăgii. O parte din aceasta, 730.000 de lei, a primit-o de la Michael Mureșan virament în contul soției sale, Patricia Dragoș. El a declarat la DNA că banii au ajuns acolo în urma unui pariu pierdut de afacerist și că nu este vorba de mită.

Se dădea mare în fața prietenilor

Din banii primiți șpagă, Daniel Bran a cumpărat pe numele soției sale, Anca Patricia Bran, un autoturism marca Audi A8 (SM-30- BRN), evaluat la suma de 45.000 de euro. Achiziția autoturismului i-a adus o nouă acuzație acestuia: spălare de bani, deoarece știa că sumele provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. DNA arată că în 2012, Bran a făcut parte din staff-ul de consilieri personali ai președintelui Partidului Conservator, Daniel Constantin, „poziție cu care se lăuda în cercurile de apropiați”.

Băieții șomeri conduceau bolizi de zeci de mii de euro

Fostul vicepreședinte al ANRP, Cătălin Dumitru (foto), a apelat la fiii săi, pentru a ascunde 1 milion de euro. Prima achiziție a fost un apartament în Piața Unirii din Capitală, pentru care a plătit suma de 170.000 de euro. Prin intermediul celor doi fii ai săi, Cătălin–Alexandru și Alin –Ștefan, el a încheiat două promisiuni de vânzare-cumpărare pentru două apartamente pe bulevardul Apicultorilor în valoare de 124.000 de euro.

Fiii nu aveau niciun venit

Mai mult, toți cei trei fii ai acestuia, și-au achiziționat, fără ca vreunul să aibă un venit, trei autoturisme de lux în valoare totală de aproximativ 50.000 de euro. Astfel, Cătălin – Alexandru a dobândit în luna august 2013 un autoturism marca Mercedes Benz (TR – 05 – FZL), evaluat la 7.000 de euro, Alin – Ștefan a dobândit în luna august 2013 un autoturism marca BMW 320D XDrive Coupe (TR – 08 – NLA), evaluat la 20.000 de euro, iar Andrei – Ioan, în luna iunie 2013, un autoturism marca Mercedes Benz S 320 CDI (TR – 24 – AAC), evaluat la 20.000 de euro.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.