UPDATE UCRAINA. Vitali Kliciko și-a anunțat candidatura la prezidențiale

UPDATE UCRAINA. Vitali Kliciko și-a anunțat candidatura la prezidențiale

În ultimele zile, presa ucraineană a făcut tot felul de speculații cu privire la locul unde s-ar afla fostul președinte Victor Ianukovici, cele mai multe dintre ele vehiculând ideea că acesta a părăsit țara. Consilierul său, Anna Gherman, a infirmat aseară aceste zvonuri, susținând că Ianukovici se află încă în Ucraina, potrivit agenției Ukriform.

UPDATE ora 14.00: Parlamentul ucrainean cere Curții Penale Internaționale să declanșeze o anchetă în ceea ce-l privește pe fostul președinte Viktor Ianukovici pentru crime contra umanității. Pe de altă parte, fostul campion mondial la box, unul din liderii mişcării de opoziție Vitali Kliciko a anunţat azi că va candida la alegerile prezidenţiale anticipate, care vor avea loc pe 25 mai în Ucraina.

„Voi fi candidat la prezidenţiale. Sunt convins că trebuie schimbate complet principiile şi regulile jocului în Ucraina. Trebuie restabilită justiţia”, a declarat Kliciko presei, în Parlament.

UPDATE ora 12.15: Olexander Turcinov a declarat, în Parlament, că există „un risc serios” de separatism în țară, potrivit BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulți din regiunile vorbitoare de limba rusă din Ucraina se opun demiterii lui Viktor Ianukovici și instalării unei noi administrații la Kiev, care ar dori o apropiere mai mare de UE.

Rusia este, de asemenea, nemulțumită de schimbările din Ucraina, dar ministrul de Externe Serghei Lavrov a anunțat că Moscova nu va interveni.

Formarea guvernului de uniune națională a fost amânată până joi. Adresându-se Parlamentului, Turcinov a afirmat că „trebuie aleasă o coaliție în care națiunea să aibă încredere”. El a adăugat că se va întâlni cu responsabilii din agențiile de securitate pentru a discuta despre riscul divizării țării, în regiunile cu o populație majoritar rusă.

„Divizarea este o amenințarea serioasă”, a adăugat el.

 UPDATE ora 11.00: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova va continua politica sa de a nu interveni în Ucraina, relatează BBC.

Pe de altă parte, Parlamentul ucrainean a amânat votul privind formarea noului guvern până joi, a anunțat președintele interimar Olexander Turcinov, potrivit sursei citate.

Ianukovici e încă în Ucraina

„El se află în Ucraina. Ştiu asta. Întotdeauna am avut metodele mele de a afla unde el se află, deşi mulţi au încercat să minimizeze influenţa mea asupra lui. Eu nu îl caut, voi sunteţi cei care-l căutaţi. În urmă cu câteva zile, când Viktor Ianukovici se afla la Harkiv, i-am trimis nişte declaraţii pe care trebuia să le pronunţe în faţa presei, dar Ianukovici a ales o altă cale (...). Îmi pare rău că nu am fost alături de el în acel moment. Nu i-aş fi permis să spună anumite cuvinte", a explicat Anna Gherman, adăugând că în ultimele zile nu a discutat cu Ianukovici.

După ce a fost destituit sâmbătă de către Parlament, Viktor Ianukovici nu a mai dat vreun semn de viaţă.

Miinistrul interimar de Interne, Arsen Avakov, a anunţat, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, că un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Viktor Ianukovici, destituit din funcţia de preşedinte al Ucrainei. SUA cer formarea unui guvern tehnocrat Casa Albă s-a abţinut, ieri, să îl califice pe Oleksandr Turcinov preşedinte legitim al Ucrainei după destituirea lui Viktor Ianukovici şi a chemat la formarea unui guvern de tehnicieni pentru asigurarea interimatului până la alegeri, potrivit AFP.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui american Barack Obama, Jay Carney, a remarcat că Ianukovici, destituit de Parlament, „nu conduce în mod activ ţara la ora actuală”. El a declarat că Washingtonul nu ştie unde se află.

În briefing-ul său de presă cotidian, Carney a estimat că Parlamentul „l-a ales pe noul său preşedinte în mod legal. Şi noi susţinem o normalizare în termeni legali şi de ordine publică şi pentru a asigura buna funcţionare a instituţiilor”, a adăugat el.

Dar el nu l-a calificat pe preşedintele Parlamentului, Oleksandr Turcinov, preşedinte interimar al ţării, post în care acesta a fost desemnat duminică de deputaţii ucraineni.

„Noi lucrăm cu Ucraina şi partenerii noştri europeni, precum şi cu Rusia pentru a susţine un proces non-violent, care să răspundă dificultăţilor cu care se confruntă Ucraina”, a adăugat Carney. El s-a referit la „necesitatea de a forma un guvern de coaliţie multi-partid, un guvern de tehnicieni ce pot ajuta Ucraina să ia deciziile importante necesare, mai ales în materie economică şi financiară, în aşteptarea alegerilor anticipate”.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că Statele Unite consideră că preşedintele rus Vladimir Putin, cu care Obama a vorbit despre criza din Ucraina vineri, are interes într-o tranziţie paşnică a puterii la Kiev. CITIȚI ȘI:

  • Rusia păstrează o tăcere suspectă în criza ucraineană
  • Iulia Timoşenko merge în Germania pentru îngrijiri medicale
  • Numărul doi din diplomația americană merge mâine la Kiev
  • Sovietul Suprem din Crimeea a votat pentru separarea de Ucraina