CONSILIERE: Cum să-mi cresc şansele să mă angajez rapid?

CONSILIERE: Cum să-mi cresc şansele să mă angajez rapid?

Vă răspunde Alina Botezatu, managing partner la Perspective Group, din Bucureşti.

Sergiu A., din Hunedoara: Vă rog să-mi spuneţi ce ar trebui să fac în timpul studenţiei pentru ca, la sfârşitul acestei perioade, să pot avea şanse cât mai mari să obţin un job. Mă gândesc să-mi găsesc un loc de muncă part-time, însă nu aş vrea să las nici şcoala deoparte. În contextul economic actual devine din ce în ce mai evident că a crescut foarte mult competitivitatea şi că este necesar să vă pregătiţi pentru a vă asigura că, după terminarea facultăţii, veţi găsi un loc de muncă care să vă ofere satisfacţia dorită. Mulţi tineri con sideră că li se cuvine, pur şi simplu, un loc de mun că doar pentru că au terminat o facultate, uneori chiar şi un master.

Evident că nici un angajator nu se aşteaptă să angajeze un tânăr absolvent cu experienţă profesională prea mare însă toţi apreciază că persoana care se va alătura echipei să fie flexibilă, implicată, să cunoască modul cum funcţionează o companie şi să fie conştient de responsabilitatea pe care o are ca angajat.

Din fericire, din ce în ce mai multe companii sunt interesate să angajeze tineri încă din timpul facultăţii şi unele au chiar programe speciale pentru recrutarea şi formarea studenţilor. Posibilităţile unui student sunt diverse: puteţi găsi o firmă care oferă programe de internship, puteţi lucra part-time sau într-un proiect, puteţi face voluntariat sau puteţi fi membru într-o asociaţie studenţească.

Nu există o reţetă predefinită şi care aplicată să fie în măsură să asigure sută la sută succesul ulterior în carieră al unui tânăr abolvent, însă un lucru este cert: experienţa din timpul facultăţii este benefică pentru persoana respectivă şi apreciată de angajator.

Decizia de a alege să lucreze pentru o companie sau o alta, part-time, voluntariat sau alte variante, deci această decizie finală trebuie luată de fiecare tânăr în parte, în funcţie de modul în care se poate organiza mai bine şi de planurile sale de viitor.

Spre exemplu, o persoană care se angajează să lucreze part-time trebuie să se gândească bine înainte să-şi asume această răspundere întrucât trebuie să pună în balanţă atât prezenţa la şcoală şi pregătirea examenelor, cât şi disponibilitatea pe care trebuie s-o arate la serviciu, implicarea în proiecte şi obţinerea de rezultate. În caz contrar, angajatorul va fi nemulţumit şi tânărul va fi dezamăgit la rândul său.

Nu toţi studenţii pot lucra într-un ritm constant pentru că fiecare are timpii săi proprii, nevoile şi priorităţile unice. Pentru o parte sunt potrivite mai degrabă activităţile de tip project based care să nu se desfăşoare pe o perioadă prea lungă, astfel încât să aibă timp suficient pentru mersul la şcoală şi învăţat, aspecte deloc de neglijat.

Ne puteți urmări și pe Google News