Consideraţi că liderii sindicali din România sunt bogaţi?
- Adam Popescu
- 19 decembrie 2010, 13:30
Cu tot cu reducerea de 25% aplicată salariaţilor din sistemul bugetar, preşedinţii sindicatelor câştigă lunar peste 10.000 de lei. Aşa arată declaraţiile de avere pe care aceştia au fost obligaţi să le depună, zilele acestea, la Agenţia Naţională de Integritate (ANI).
De altfel, liderii de sindicat mai au la dispoziţie zece zile, conform legii, să trimită ANI declaraţiile de avere. Unii dintre aceştia consideră însă că nu este corect să-şi justifice veniturile, atâta timp cât ei nu sunt demnitari ori funcţionari publici.
Potrivit declaraţiei de avere, publicate de Hotnews, Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Democratice din România, deţine 10 terenuri, are un venit lunar de 10.000 de lei şi alţi 5.000 de lei de la sindicat. Mai are în proprietate şapte terenuri agricole, trei terenuri intravilane, 800 de metri pătraţi de luciu de apă şi o casă. Baciu declară un credit la bancă de 41.000 de euro şi ar fi câştigat, anul trecut, 58.704 de lei din activitatea sindicală, adică aproape 5.000 de lei lunar.
La aceste venituri se adaugă 14.383 lei, el fiind membru al Consiliului de Adminitraţie al Sindicatului Romania SRL, 11.183 pentru calitatea de al membru Consiliul Economic şi Social (CES) şi 46.069 lei câştigaţi în calitate de vicepreşedinte al Casei Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). Venitul anual calculat este de peste 130.000 de lei, adică un venit lunar de peste 10.000 de lei.
Baciu: "Salariul meu este justificat!"
Iacob Baciu a declarat pentru EVZ că a depus declaraţia de avere la ANI, deşi consideră că această decizie nu este corectă: "Nu este corect pentru că legea se referă la demnitari şi funcţionari publici şi nu la noi, liderii de sindicat. Oricum, salariul meu este justificat, eu muncesc 24 din 24 de ore. Dacă merg ca avocat, câştig de cinci ori mai mult. Banii sunt câştigaţi în mod corect. Nu am de ce să îmi fac griji. Ce am eu în declaraţie nu sunt sume mari. La Videanu v-aţi uitat? Eu nu am probleme cu furatul".
Baciu a mai specificat că salariul i-a fost fixat de Consiliul Naţional al Confederaţia Sindicatelor Democratice din România. Deci, "salariul meu este justificat!", a conchis acesta.
Singurul lider sindical care a fost de acord cu această obligaţie este, se pare Bogdan Hossu, de la Cartel Alfa. Acesta şi-a făcut publică averea cu mult timp în urmă, pe site-ul confederaţiei sindicale.
Aşadar, potrivit declaraţiei de avere, Hossu deţine 14 hectare de teren agricol în localitatea Milaj, judeţul Cluj, două apartamente în Bucureşti şi, împreună cu soţia, un depozit bancar de 10.000 de euro, deschis, în 2006, pe numele acesteia din urmă. În plus, acesta încasează anual un salariu de 47.000 de lei de la sindicat, la care se adaugă 1.000 de lei pe an - arenda terenului agricol.
Potrivit Hotnews, Baciu Iacob preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice a declarat 10 terenuri, un venit lunar de 10.000 de lei, din care jumătate de la sindicat. Vasile Marica, preşedintele Sindicatului Naţional
Vamal Unirea a trecut în declaraţia de avere o maşină nouă, două imobile şi 7.400 salariu de sindicalist, la care se adaugă şi salariul soţiei, de 6.000 de lei lunar.
Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical a câştigat anul trecut 239.000 de lei- 13.000 de lei salariu şi 3.000 de lei lunar de la trustul Realitatea. În plus, deţine două apartamente şi un teren, 10,2% din compania Interactive Commtech Developement Srl, dar şi un credit de 85.000 de lei.
Şi ceilalţi lideri de sindicat cu mai puţină notorietate au venituri substanţiale. De exemplu, Tancau Petrea Petre, liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie, a trecut în declaraţia de avere conturi de 188.000 de euro şi un venit lunar de 14.700 de lei. Plus trei case, trei terenuri şi trei maşini.
Ce credeţi despre averile sindicaliştilor, sunt mari sau nu? Citiţi AICI o radiografie EVZ a modului în care liderii de sindicat împletesc interesele politice cu cele de afaceri sub masca reprezentării oamenilor muncii.