Consensul național pe președinția Consiliului UE s-a rupt unilateral

Consensul național pe președinția Consiliului UE s-a rupt unilateral

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu a apreciat că, unilateral, consensul național a fost rupt în jurul proiectului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, după ce liderul PNL, Ludovic Orban, a acuzat Guvernul că, din punct de vedere organizatoric, țara noastră este departe de a fi pregătită pentru a prelua conducerea organismului european, de la 1 ianuarie 2019.

România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, după ce Marea Britanie a renunțat oficial, în contextul Brexitului, să mai asigure președinția în UE. Țara noastră va prelua conducerea organismului european după Austria.

Conduită antieuropeană!

Președintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat, sâmbătă, la Deva, că guvernul PSD-ALDE nu a făcut „nimic” cu privire la preluarea de către România a președinției Consiliului UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din păcate, guvernul, care era principalul responsabil în pregătirea semestrului în care România deţine preşedinţia Uniunii Europene, nu a făcut mai nimic în acest sens. Încă nu sunt clare care sunt priorităţile şi obiectivele noastre în cadrul preşedinţiei (UE - n.r.). Din punct de vedere organizatoric, suntem departe de a fi pregătiţi. (...) PSD, nu numai că se automarginalizează, dar, din păcate, conduita lor antieuropeană împotriva valorilor şi principiilor fundamentale care stau la baza Uniunii Europene (...) nu face altceva decât să ne îndepărteze de UE”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Ludovic Orban.

Stop politizării!

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a reacționat, ieri, la atacul PNL-ului adus factorilor implicați în preluarea conducerii organismului european, subliniind că toate partidele, inclusiv PNL, au fost de acord cu prima formă de lucru a programului preluării președinției Consiliului UE.

„Am constatat faptul că dl Ludovic Orban a decis astăzi să rupă unilateral consensul național în jurul proiectului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. (...) Acum două săptămâni a fost prezentată în Parlamentul României prima formă a programului de lucru al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Membrii din toate partidele, inclusiv PNL, ai celor trei comisii responsabile din Parlament, au aprobat în unanimitate temele de interes ale Președinției și au susținut eforturile logistice deja realizate”, a punctat Negrescu.

În acest sens, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a făcut un apel „la PNL și la președintele României, Klaus Iohannis, să se asigure că Președinția României la Consiliul Uniunii Europene nu este politizată și că pe viitor se evită astfel de luări de poziție publică!”.

 

Ce premiu a primit șeful statului la München

Preşedintele Klaus Iohannis a fost premiat, sâmbătă, la München, de fundaţia Hanns-Seidel. Şefului statului i-a fost decernată distincţia „Franz Josef Strauss”, care se acordă anual unor personalităţi din domeniul cultural, politic, economic sau social. Iohannis a anunţat că va dona suma aferentă premiului – 10.000 euro – Fundaţiei „Un copil, o speranţă”. Cu acelaşi prilej, preşedintele a militat pentru solidaritatea şi unitatea statelor membre UE.

„Este datoria noastră ca, în aceste vremuri neliniștite și greu predictibile, să conferim proiectului european o nouă dinamică, încredere și viziune. La 9 mai 2019, orașul Sibiu va găzdui un important summit, care va influența în mod decisiv viitorul proiectului european (…) Soluția ține de noi toți și constă în angajarea pe calea solidarității şi a unității, în mod pragmatic şi credibil”, a spus Iohannis.

„Sunt convins că un proiect european în acești parametri reprezintă calea prin care vom reuși să progresăm către o Europă prosperă, puternică şi sigură. România consideră că doar prin unitatea statelor membre pot fi preîntâmpinate tendințele de divizare pe care, din păcate, le întâlnim astăzi în interiorul Uniunii. Românii cred cu tărie în proiectul european, în capacitatea sa de a asigura democrația şi prosperitatea cetățenilor europeni. Asemenea concetățenilor mei, sunt și eu încrezător în forţa proiectului european. Am convingerea că, prin dialog şi prin cooperarea noastră strânsă, Uniunea Europeană va depăși întărită această perioadă în care este supusă unor adevărate teste de rezistență”, a spus Iohannis.

 

Summitul de la Sibiu

„România se pregătește să îşi asume pentru întâia oară, în prima parte a anului 2019, Președinția Consiliului UE, un test al maturității noastre europene, în cadrul căruia România îşi va aduce contribuția în rezolvarea problemelor actuale. Este datoria noastră ca, în aceste vremuri neliniștite și greu predictibile, să conferim proiectului european o nouă dinamică, încredere și viziune. La 9 mai 2019 orașul Sibiu va găzdui un important summit, care va influența în mod decisiv viitorul proiectului European”, a specificat Iohannis. (Răzvan Gheorghe)