Puterea și Opoziția au bătut ieri palma și au majorat cu 100% alocațiile copiilor. Amendamentul a fost depus de PNL, iar proiectul a fost votat în unanimitate de deputați
Liberalii au profitat, ieri, de absenţa masivă a deputaţilor PSD şi au reuşit să treacă un amendament prin care alocația pentru copiii între 2 și 18 ani va fi 84 lei, iar alocația pentru copiii cu dizabilități, 3-18 ani, 200 lei. Amendamentul a fost propus de deputatul PNL Cristina Pocora la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă 65/2014 şi a trecut cu 98 de voturi „pentru” şi 77 „împotrivă”. Amendamentul a primit aviz negativ, marți, în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților.
Guvernul nu a sprjinit această majorare semnificativă, pentru că impactul bugetar, doar pentru anul în curs, va fi de 900 de milioane de lei
Imediat după vot, social-democraţii au cerut o pauză, pentru a se mobiliza, dar şi pentru a stabili ce vor face în continuare. Aveau două variante: să respingă proiectul de aprobare a Ordonanţei Guvernului sau să-l voteze cu tot cu amendamentul propus de PNL.
Premierul a susținut majorarea, dar nu a votat
Premierul Victor Ponta a declarat, la scurt timp după vot, că susţine dublarea alocațiilor. El a fost prezent în plen la votul final, dar nu a votat.
La final, aplaudat de colegi, Ponta a spus că „dintr-un punct de vedere strict social-democrat”, această măsură i se pare un lucru bun, dar a atras atenţia că impactul unei asemenea măsuri este de 1,8 miliarde de lei anual, iar cei care au propus măsura nu au indicat şi sursele de finanţare şi nu au fost aprobate nici de Executiv.
Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu le-a mulţimit colegilor de la PSD. „Vorbim de peste 3 milioane jumătate de copiii care se vor bucura de dublarea alocațiilor. M-aş bucura să putem să aducem în casele tuturor o mică bucurie”, a spus Gorghiu, deşi ea nu era prezentă atunci când amendamentul a fost votat.
Proiectul de lege a primit 332 de votur „pentru”, niciunul împotrivă, iar doi parlamentari s-au abţinut: Gabriel Andronache(PNL) și Daniel Fenechiu (PND).
Diaspora nu va avea mai mulți parlamentari
Ieri a fost ziua consesurilor în Parlament. PSD și PNL au bătut palma și în ceea ce privește numărul parlamentarilor din Diaspora. Deși, inițial se vorbea de o dublare a acestora, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Vasile Blaga, dar și alți lideri politici au stabilit, într-o discuției purtată în biroul lui Valeriu Zgonea, ca, la alegerile din 2016, Diaspora să aleagă tot șase parlamentari - patru deputați și doi senatori. Potrivit unor surse politice, PSD și PNL au hotărât că Parlamentul va fi compus din două Camere, alcătuite din 457 de aleși, Camera Deputaților va avea 329 de membri, iar în Senat vor fi aleși 126 de membri. Președintele Klaus Iohannis se va întâlni astăzi, la Palatul Cotroceni, cu cei șase parlamentari de Diaspora, subiectul principal fiind votul prin corespondență. Aceștia au solicitat, săptămâna trecută, o sesiune de discuții cu șeful statului pe tema problemelor ridicate de comunitățile de români de peste hotare.