Consecințele războiului din Ucraina. Lovitură uriașă pentru piața imobiliară: Ce se va întâmpla cu prețurile la apartamente în 2023

Sursă foto: Dreamstime.com

Piața imobiliară din anul 2023 ar putea să înregistreze o scădere semnificativă din cauza consecințelor economice ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina, avertizează experții din domeniu. În ultima perioadă, românii s-au arătat extrem de sceptici atunci când a venit vorba despre închirierea sau achiziția unui apartament, anulându-și planurile pentru când situația diplomatică europeană se va detensiona.

Piața imobiliară din anul 2023 ar putea să înregistreze o scădere de 20-30% față de cifrele din perioada actuală, iar românii își vor pierde interesul pentru închirierea, respectiv achiziția unui imobil având în vedere circumstanțele economice actuale.

Piața imobiliară va înregistra o scădere de 30% în 2023

„Războiul din Ucraina a dus la scăderea cererii, dobânzile cresc, salariile nu mai cresc peste inflație iar puterea de cumpărare scade, investiția imobiliară s-ar putea să nu mai fie aşa de rentabilă în anul 2023”, arată zfr.ro

După declanșarea conflictului militar, cererea de credite ipotecare și imobiliare a scăzut cu 30-50%. Între timp, dobânzile înregistrează la rândul lor majorări de prețuri, utilitățile se scumpesc, iar costurile la produsele alimentare de bază cresc.

77% dintre români se pregătesc pentru vremuri grele

În altă ordine de idei, 77% dintre români sunt se părere că România se va confrunta în anul curent cu o criză economică, declanșară, în principiu, de războiul din Ucraina și creșterea prețurilor la energie, dar și de efectele pandemiei de coronavirus asupra lanțurilor de aprovizionare la nivel mondial.

17% dintre respondenții la sondajul Avangarde nu pot aprecia, însă, dacă țara noastră se va confrunta cu o criză economică în acest an sau nu, în timp ce doar 3% consideră că nu este cazul să devină realitate un astfel de scenariu.

Ce spun românii despre declanșarea unei crize economice

28% dintre cetățeni văd războiul declanșat de Rusia în Ucraina principala cauză care destabilizează economiile și va conduce la o criză economică în țara noastră.

Un al doilea factor care ar încuraja situația economică precară ar fi, în opinia a 23% dintre respondenții la sondaj, majorările de prețuri la energie. 21% dintre români cred că efectele pandemiei asupra lanțurilor de aprovizionare la nivel mondial reprezintă și ele o cauză a unei ulterioare crize economice.

În ceea ce privește gestionarea unei astfel de situații naționale, românii nu au încredere în niciun politician. 38% dintre respondenții sondajului Avangarde sunt de părere că niciun lider politic nu e pregătit pentru a face față provocărilor unei situații economice destabilizate, în timp ce 30% nu au știut sau au refuzat să răspundă la întrebare.

Dintre persoanele care au optat, totuși, pentru un guvernant în care ar avea încredere să gestioneze o criză economică, 14% îl susțin pe premierul Nicolae Ciucă, în timp ce 13% țin cu președintele social-democraților, Marcel Ciolacu.