Consecințele crizei: Europenii își caută de lucru în America Latină sau în Africa

Consecințele crizei: Europenii își caută de lucru în America Latină sau în Africa

Europenii loviți de criză caută un trai mai bun în fostele colonii aflate acum în plin boom economic. Spania și Portugalia, țări unde numărul șomerilor crește constant, pierd profesioniști în favoarea Braziliei și a altor state din America Latină, potrivit unei analize a Wall Street Journal.

În Brazilia se construiește de zor, de la stadioane la terminale aeroportuare şi hoteluri, în aşteptarea Cupei Mondiale la fotbal din 2014 şi Jocurilor Olimpice din 2016, pe care le va găzdui. "Criza de acasă este foarte departe. În Brazilia este creştere şi optimism, o atmosferă de bucurie care contrastează total cu ce se petrece în Europa", spune un arhitect spaniol care a emigrat în Brazilia împreună cu soţia, unde au găsit rapid de lucru după ce au rămas şomeri acasă.

Europenii se îndreaptă spre America Latină, Africa, Asia, Australia, SUA şi Canada. Deja, Spania, Portugalia, Irlanda, Slovenia şi Cipru au un raport subunitar între imigranţi şi emigranţi, iar oficialii de la Atena au remarcat cu îngrijorare apariţia unui trend similar în Grecia. "Are loc un exod de oameni foarte bine instruiţi, de care Europa va avea nevoie pentru a decola când se va îmbunătăţi situaţia", comentează Demetrios Papademetriou, analist specializat pe probleme de migraţie, preşedinte al Migration Policy Institute din Washington. Spania, din importatoare în exportatoare de forță de muncă

De asemenea, imigranţii care au luat cu asalt statele din zona euro în ultima decadă au început să se întoarcă acasă.

Cu o rată a șomajuluicare sare de 20%, Spania a devenit, în 2011, exportatoare de forță de muncă. A fost primul an în care s-a întâmplat așa ceva după 1990. Circa 37.000 de cetățeni spanioli au părăsit țara anul trecut, iar 60% din ei s-au îndreptat către ţări din afara Uniunii Europene. Vremurile în care circa 500.000 de imigranți pe an căutau o viață mai bună pe pământ iberic au apus.

În 2011, circa 100.000 de portughezi au ales să emigreze. Numărul celor care au primit vize de muncă în Brazilia în 2010 şi primul semestru din 2011 a ajuns la 52.000 de persoane.